Počinje provjera potpisa za referendum o ćirilici

Hrvatska vlada zadužila je danas Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku (DZS) da organiziraju i provedu proveru broja i verodostojnosti potpisa birača iz zahteva za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, koji je kolokvijalno nazvan "referendum o ćirilici".

Svijet 25.04.2012 | 09:38
Počinje provjera potpisa za referendum o ćirilici


Reč je o sprovođenju zaključka Sabora koji je vladu pozvao da proveri potpise koje je Građanska inicijativa "Stožer (štab) za obranu hrvatskog Vukovara" parlamentu dostavila u decembru prošle godine.

Ministarstvo uprave i DZS organizovaće proveru, odabir uzoraka i izvestiti vladu o rezultatima, rekao je
ministar uprave Arsen Bauk, javila je agencija Hina.Provera i verodostojanost potpisa biće sprovedena na slučajnom uzorku koji će utvrditi DZS.

Samozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara prikupio je oko 650.000 potpisa za održavanje referenduma na kojem bi građani odlučivali o upotrebi manjinskog jezika i pisma.

Vukovarski veterani traže da se cenzus za sticanje tog prava poveća sa sadašnjih 30 na 50 odsto stanovnika u određenoj sredini.Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je više puta da takav referendum neće biti održan jer nije u skladu sa standardima Evropske unije na koje se Hrvatska u pregovarskom procesu priključenja obavezala da će poštovati.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar