Хрватска дискриминише протјеране Србе (ВИДЕО)

У периоду од 1992 – 1995. године око 250. 000 Срба протјерано је из Хрватске. Убијено је и нестало око 7.000, међутим тачан број ни данас није познат.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Хрватска дискриминише протјеране Србе (ВИДЕО)

Многобројни Срби ратне године у Хрватској провели су у логорима. Због вјерске и етничке дискриминације нико од њих данас не може да оствари, прије свега своја имовиниска права, у Хрватској.

Многи од њих повјерили су своју имовину хрватским сусједима, али су касније преварени. Међу њима је и отац Божане Врљановић из Западне Славоније, која каже:

”Он је покушао да врати имовину. Ми смо судски тражили, борили се за његову имовину. Међутим хрватски судови су увијек били на страни својих држављана.”

Хрватска је створила такав правосудни систем да Срби нису у могућности повратити своју имовину или остварити нека друга права.

“Замислите да сад уласком Хрватске у ЕУ која је како воле рећи ови из ЕУ лидер на Балкану, који су, како ја волим рећи, мало ћорави. Они не виде апсолутно никакву истину нити желе да је виде”, изјавио је предсједник Удружења радника из Хрватске Никола Пузигаћа.

“У Хрватској нема стварне политичке воље да се поштују људска права Срба чији је основни проблем дискриминација у поступању надлежних државних и локалних органа с једне стране и дискриминација у дијелу хрватског законодавства с друге стране”, истакао је у емисији “Изазови” БН ТВ, предсједник Коалиције удружења избјеглица из Хрватске у Србији Миодраг Линта.

За Пантелију Зец, сјећања на дане проведене у заробљеништву у Хрватској и даље су жива и болна.

“Прогон Срба из Хрватске деведесетих само је наставак напада на овај народ који се понавља кроз историју”, истакао је предсједник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић.

У “Изазовима” БН ТВ истакнуто је још да појединац против правосудног система у Хрватској у борби за своја права, сам не може ништа. Рјешење је сматрају у политичком дијалогу.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мрки

24.04.2014 13:00

Поздрављам настојања БН ТВ да укаже на проблеме Срба протјераних из Хрватске. Проблеми ће бити актуелни на свим нивоима када се за њих буду више интересовале Институције Републике Србије и Републике Српске. Очито је да не постоји минимум воље да се овом напаћеном народу помогне да врати своју имовину и то организованом правном помоћи пред свим правним институцијама у Хрватској и у Европи.

ОДГОВОРИТЕ