Hrvatska diskriminiše protjerane Srbe (VIDEO)

U periodu od 1992 – 1995. godine oko 250. 000 Srba protjerano je iz Hrvatske. Ubijeno je i nestalo oko 7.000, međutim tačan broj ni danas nije poznat.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Hrvatska diskriminiše protjerane Srbe (VIDEO)

Mnogobrojni Srbi ratne godine u Hrvatskoj proveli su u logorima. Zbog vjerske i etničke diskriminacije niko od njih danas ne može da ostvari, prije svega svoja imoviniska prava, u Hrvatskoj.

Mnogi od njih povjerili su svoju imovinu hrvatskim susjedima, ali su kasnije prevareni. Među njima je i otac Božane Vrljanović iz Zapadne Slavonije, koja kaže:

”On je pokušao da vrati imovinu. Mi smo sudski tražili, borili se za njegovu imovinu. Međutim hrvatski sudovi su uvijek bili na strani svojih državljana.”

Hrvatska je stvorila takav pravosudni sistem da Srbi nisu u mogućnosti povratiti svoju imovinu ili ostvariti neka druga prava.

“Zamislite da sad ulaskom Hrvatske u EU koja je kako vole reći ovi iz EU lider na Balkanu, koji su, kako ja volim reći, malo ćoravi. Oni ne vide apsolutno nikakvu istinu niti žele da je vide”, izjavio je predsjednik Udruženja radnika iz Hrvatske Nikola Puzigaća.

“U Hrvatskoj nema stvarne političke volje da se poštuju ljudska prava Srba čiji je osnovni problem diskriminacija u postupanju nadležnih državnih i lokalnih organa s jedne strane i diskriminacija u dijelu hrvatskog zakonodavstva s druge strane”, istakao je u emisiji “Izazovi” BN TV, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica iz Hrvatske u Srbiji Miodrag Linta.

Za Panteliju Zec, sjećanja na dane provedene u zarobljeništvu u Hrvatskoj i dalje su živa i bolna.

“Progon Srba iz Hrvatske devedesetih samo je nastavak napada na ovaj narod koji se ponavlja kroz istoriju”, istakao je predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić.

U “Izazovima” BN TV istaknuto je još da pojedinac protiv pravosudnog sistema u Hrvatskoj u borbi za svoja prava, sam ne može ništa. Rješenje je smatraju u političkom dijalogu.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mrki

24.04.2014 13:00

Pozdravljam nastojanja BN TV da ukaže na probleme Srba protjeranih iz Hrvatske. Problemi će biti aktuelni na svim nivoima kada se za njih budu više interesovale Institucije Republike Srbije i Republike Srpske. Očito je da ne postoji minimum volje da se ovom napaćenom narodu pomogne da vrati svoju imovinu i to organizovanom pravnom pomoći pred svim pravnim institucijama u Hrvatskoj i u Evropi.

ODGOVORITE