Непроцесуирано 17 предмета приватизације

Пред правосудним органима у БиХ укупно је 17 предмета из области приватизације које треба процесуирати, док је 87 поступака по овом питању у Бањалуци окончано ослобађајућом пресудом, изјавио је предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милорад Новковић.

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Непроцесуирано 17 предмета приватизације

Новковић је рекао новинарима да одговор за неуспјелу приватизацију треба тражити код агенција за приватизацију, које су формирале владе, а које треба да воде контролу о томе како се она проводи.

На Илиџи код Сарајева данас је почела 10. Конференције предсједника судова и главних тужилаца у БиХ, у чијем фокусу ће у наредна два дана бити анализа података о стању предмета приватизације, корупције и
организованог криминала, као и преглед стања предмета ратних злочина.

"Оно што оптерећује цјелокупно друштво и ствара тешке социјалне проблеме су стечајни поступци који се пред свим судовима у БиХ доста споро одвијају. Један од кључних проблема су блокирани рачуни, а не
пријаве се стечајни поступци", рекао је Новковић.

Он је нагласио да је тренутно блокирано око 40.000 рачуна, додајући да у случају покретања стечајног поступка, није сигуран да ће правосуђе у БиХ са овим бројем судија у окружним и општинским привредним судовима бити у могућности да ријеши те предмете. "По мом мишљењу, стечајни поступци трају предуго. Има ту објективних, али и субјективних разлога које судови морају прихватити и признати", сматра Новковић.

Током прошле године, ријешено је 585 стечајних предмета, од којих је највише, њих 134, ријешено у Окружном привредном суду у Бањалуци.

На крају прошле године укупан број неријешених стечајних предмета износио је 836, а просјечно трајање неријешених стечајних предмета је 972 дана.

Новковић је посебно нагласио активности Савјета у погледу процесуирања предмета ратних злочина, наводећи да је Надзорно тијело за праћење провођења Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина уложило значајне напоре како би њени циљеви били испуњени у што већој мјери.

"На структуралном дијалогу 13. и 14. маја биће ријечи и о овој стратегији. Надзорно тијело је завршило доста обиман документ под називом `Имплементација Стратегије за процесуирање предмета ратних злочина од 29. децембра 2008. године`. У тој стратегији, која садржи девет стратешких циљева и стратешке мјере, тачно смо навели колико предмета је процесуирано, а колико није, ко је одговоран што није испуњен одређен стратешки циљ и нису предузете одређене мјере", рекао је Новковић.

Он је истакао да одговорност постоји и од судова, тужилаштава, па и Министарства правде БиХ, Министарства финансија БиХ, полицијских агенција и свих субјеката који учествују у процесуирању предмета ратних
злочина.

Новковић је посебно нагласио да је окончана процедура припреме неопходне документације и потписивања неопходних меморандума за примјену компоненте два Пројекта ИПА 2012/2013, који има за циљ смањење броја неријешених предмета ратних злочина за 50 одсто у наредне четири године.

Пројектом је предвиђено запошљавање одређеног броја судија и тужилаца, те обезбјеђивање средстава за трошкове ексхумација, испитивања свједока и других истражних радњи, набавку опреме за теренски рад, за заштиту свједока и друго.

Коментари / 0

Оставите коментар