Ускоро лакше одсељавање у Канаду

Канадска влада најавила је да ће у јануару 2015. године започети програм "експресних" виза које ће омогућити послодавцима да што брже попуне радна мјеста квалификованим радницима.

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Ускоро лакше одсељавање у Канаду

Ријеч је о промјени имиграционог система на коме Канађани раде протеклих 18 мјесеци.

Нова "Еxпресс Ентрy" виза ће да замијени оно што се досад звало "Еxпрессион оф Интерест", те ће то бити бржи начин да Канада изабере имигранте на основу вјештина и знања које Канада треба, а на основу интереса који идентификују влада и послодавци", рекао је министар за имиграцију Крис Александер.

Александер је рекао и како ће 'Еxпресс Ентрy' систем виза имати и могућност дугорочног останка у Канади.

"Моћи ћете да донесете своју процјену и понуду за посао и преко Еxпресс Ентрy система да осигурате да особа која вам треба, дође у Канаду као имигрант, а не привремени страни радник. Значи не као неко ко је ту с несигурном будућношћу и који ће вјероватно отићи, него као прави имигрант у Канади", рекао је Александер.

Како објашњава ЦБЦ, будући имигранти би прво требали да искажу интерес за долазак у Канаду, а потом би морали да одговоре на низ питања о својим вјештинама, едукацији, језицима које говоре итд...

Њихов ће се профил тада упоређивати с потребама тржишта рада, а затим ће им бити понуђен посао кроз четири програма на који ће се моћи пријавити.

ЦБЦ истиче да ће по овоме Канада моћи да изабере најбоље раднике који се пријаве, а не оне који се пријаве први, те да ће се цијели процес добијања дозвола скратити на шест мјесеци и мање.

Коментари / 0

Оставите коментар