Uskoro lakše odseljavanje u Kanadu

Kanadska vlada najavila je da će u januaru 2015. godine započeti program "ekspresnih" viza koje će omogućiti poslodavcima da što brže popune radna mjesta kvalifikovanim radnicima.

Svijet 25.04.2012 | 09:38
Uskoro lakše odseljavanje u Kanadu

Riječ je o promjeni imigracionog sistema na kome Kanađani rade proteklih 18 mjeseci.

Nova "Express Entry" viza će da zamijeni ono što se dosad zvalo "Expression of Interest", te će to biti brži način da Kanada izabere imigrante na osnovu vještina i znanja koje Kanada treba, a na osnovu interesa koji identifikuju vlada i poslodavci", rekao je ministar za imigraciju Kris Aleksander.

Aleksander je rekao i kako će 'Express Entry' sistem viza imati i mogućnost dugoročnog ostanka u Kanadi.

"Moći ćete da donesete svoju procjenu i ponudu za posao i preko Express Entry sistema da osigurate da osoba koja vam treba, dođe u Kanadu kao imigrant, a ne privremeni strani radnik. Znači ne kao neko ko je tu s nesigurnom budućnošću i koji će vjerovatno otići, nego kao pravi imigrant u Kanadi", rekao je Aleksander.

Kako objašnjava CBC, budući imigranti bi prvo trebali da iskažu interes za dolazak u Kanadu, a potom bi morali da odgovore na niz pitanja o svojim vještinama, edukaciji, jezicima koje govore itd...

Njihov će se profil tada upoređivati s potrebama tržišta rada, a zatim će im biti ponuđen posao kroz četiri programa na koji će se moći prijaviti.

CBC ističe da će po ovome Kanada moći da izabere najbolje radnike koji se prijave, a ne one koji se prijave prvi, te da će se cijeli proces dobijanja dozvola skratiti na šest mjeseci i manje.

Komentari / 0

Ostavite komentar