Данас 199 година од устанка против Турака

Поводом 199 година од Другог српског устанка против Турака, данас ће у Такову код Горњег Милановца бити одржана централна државна церемонија одавања почасти устаницима.

 

Србија 25.04.2012 | 09:38
Данас 199 година од устанка против Турака

Церемонији, која ће почети у 14.00 часова, присустоваће представници Владе и Војске Србије, а вијенце ће положити и представници општине Горњи Милановац, удружења за очување традиције и грађани, саопштио је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

У Такову крај Горњег Милановца налази се меморијални комплекс посвећем догађајима из 1815. године, када је Милош Обреновић, након богослужења у цркви-брвнари на празник Цвијети, позвао окупљене угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу започету 1804. године под Карађорђем.

Тиме је почео знаменити Други српски устанак, који је водио коначном крају турске власти на овим просторима.

Послије двомјесечних борби, Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова. Вјештим дипломатским преговорима, Милош Обреновић је до краја 1815. године закључио усмени мир са Марашли Али-пашом, по којем је признат за врховног српског кнеза.

Он је, мирним путем, 15 година постепено изграђивао аутономни положај Србије у оквиру туског царства и своју власт у Србији, да би Хатишерифом од 1830. године Србији била призната аутономија.

У оквиру комплекса, поред цркве-брвнаре, налази се и музејска поставка која је смјештена у спомен-школи, дар краља Александра Обреновића, као и монументални споменик, који приказује кнеза Милоша у полагању заклетве пред устаничким првацима.

 

Коментари / 0

Оставите коментар