Danas 199 godina od ustanka protiv Turaka

Povodom 199 godina od Drugog srpskog ustanka protiv Turaka, danas će u Takovu kod Gornjeg Milanovca biti održana centralna državna ceremonija odavanja počasti ustanicima.

 

Srbija 25.04.2012 | 09:38
Danas 199 godina od ustanka protiv Turaka

Ceremoniji, koja će početi u 14.00 časova, prisustovaće predstavnici Vlade i Vojske Srbije, a vijence će položiti i predstavnici opštine Gornji Milanovac, udruženja za očuvanje tradicije i građani, saopštio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U Takovu kraj Gornjeg Milanovca nalazi se memorijalni kompleks posvećem događajima iz 1815. godine, kada je Miloš Obrenović, nakon bogosluženja u crkvi-brvnari na praznik Cvijeti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. godine pod Karađorđem.

Time je počeo znameniti Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.

Poslije dvomjesečnih borbi, Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova. Vještim diplomatskim pregovorima, Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru tuskog carstva i svoju vlast u Srbiji, da bi Hatišerifom od 1830. godine Srbiji bila priznata autonomija.

U okviru kompleksa, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smještena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik, koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar