Закон о "непристојним" ријечима

Руска Дума усвојила је приједлог закона којим се намећу новчане казне за употребу "непристојних термина" у позоришним представама, на концертима и у филмовима који се приказују у биоскопима.

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Закон о "непристојним" ријечима

Очекује се да ће посланици сутра размотрити овај приједлог закона у трећем и коначном читању, преноси Итар-Тасс.

Приједлог који је у првом читању усвојен прије више од годину дана иницирала је група посланика на челу са Станиславом Говорукином из Партије Јединствена Русија, предсједником одбора Думе за културу.

Овај нацрт закона предвиђа новчане казне за коришћење непристојних језичких појмова у књижевним дјелима, уметничким дјелима и слично.

Њиме се, такође, забрањује употреба "прејаког" језика у филмовима на биоскопском платну, позоришним представама и другим јавним манифестацијама у којима се може користити само књижевни руски језик.

Независни експерти ће одлучити о томе које би се ријечи и изрази требало сматрати "непристојним".Казне за појединце кретаће се од 56 до 70 долара, за званичнике од 112 до 140 долара, а за правна лица од 1.120 до 1.400 долара.

За сваки нови преступ биће наметнуте више новчане казне, а предузетници ће можда морати да обуставе рад на три мјесеца.Једна од најзначајнијих новина које доноси овај нацрт закона је забрана издавања дозволе за дистрибуцију уколико филм садржи непристојни језик.

За дистрибутере који буду приказивали филмове без дозволе за дистрибуцију предвиђене су казне од 1.400 до 2.800 долара, а за поновљене преступе од 2.800 до 5.600 долара, уз могућност принудног прекида рада на три године.

Ове норме се неће примјењивати за филмове који су приказани прије ступања закона на снагу, а нацрт ће постати закон након што га потпише руски предсједник Владимир Путин 1. јула.

Коментари / 0

Оставите коментар