Zakon o "nepristojnim" riječima

Ruska Duma usvojila je prijedlog zakona kojim se nameću novčane kazne za upotrebu "nepristojnih termina" u pozorišnim predstavama, na koncertima i u filmovima koji se prikazuju u bioskopima.

Svijet 25.04.2012 | 09:38
Zakon o "nepristojnim" riječima

Očekuje se da će poslanici sutra razmotriti ovaj prijedlog zakona u trećem i konačnom čitanju, prenosi Itar-Tass.

Prijedlog koji je u prvom čitanju usvojen prije više od godinu dana inicirala je grupa poslanika na čelu sa Stanislavom Govorukinom iz Partije Jedinstvena Rusija, predsjednikom odbora Dume za kulturu.

Ovaj nacrt zakona predviđa novčane kazne za korišćenje nepristojnih jezičkih pojmova u književnim djelima, umetničkim djelima i slično.

Njime se, takođe, zabranjuje upotreba "prejakog" jezika u filmovima na bioskopskom platnu, pozorišnim predstavama i drugim javnim manifestacijama u kojima se može koristiti samo književni ruski jezik.

Nezavisni eksperti će odlučiti o tome koje bi se riječi i izrazi trebalo smatrati "nepristojnim".Kazne za pojedince kretaće se od 56 do 70 dolara, za zvaničnike od 112 do 140 dolara, a za pravna lica od 1.120 do 1.400 dolara.

Za svaki novi prestup biće nametnute više novčane kazne, a preduzetnici će možda morati da obustave rad na tri mjeseca.Jedna od najznačajnijih novina koje donosi ovaj nacrt zakona je zabrana izdavanja dozvole za distribuciju ukoliko film sadrži nepristojni jezik.

Za distributere koji budu prikazivali filmove bez dozvole za distribuciju predviđene su kazne od 1.400 do 2.800 dolara, a za ponovljene prestupe od 2.800 do 5.600 dolara, uz mogućnost prinudnog prekida rada na tri godine.

Ove norme se neće primjenjivati za filmove koji su prikazani prije stupanja zakona na snagu, a nacrt će postati zakon nakon što ga potpiše ruski predsjednik Vladimir Putin 1. jula.

Komentari / 0

Ostavite komentar