Чланство у НАТО-у главни интерес БиХ

Замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар и замјеник помоћника главног секретара НАТО за јавну дипломатију Тед Вајтсајд сматрају да је веома важно да НАТО организује различите облике активности у БиХ, јер је чланство у Алијанси, уз чланство у ЕУ, главни спољнополитички циљ и интерес БиХ.

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Чланство у НАТО-у главни интерес БиХ

Ћавар и Вајтсајд данас су разговарали о конференцији која ће, у организацији Министарства спољних послова БиХ и НАТО-а, у току наредна два дана бити одржана у Сарајеву, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Предстојећа НАТО конференција, осим осталог, има амбицију да јавном дипломатијом афирмише и позитивне ефекте реформских процеса у БиХ, јер је једнострано медијско наглашавање искључиво негативних ствари у основи контрапродуктивно.

Уз размјену мишљења о актуелној политичко-безбједносној ситуацији у БиХ, главна тема разговора односила се на кориштење друштвених мрежа у комуникацији између доносилаца одлука и грађана.

Констатовано је да у БиХ постоје задовољавајући услови за промоцију јавне дипломатије кроз медије и друштвене мреже.

ШТО БРЖЕ У АКЦИОНИ ПЛАН

Замјеник министра одбране БиХ за политику и планове Марина Пендеш изразила је данас потребу што бржег уласка БиХ у Акциони план за чланство у НАТО, јер је БиХ европска земља и партнер НАТО и ЕУ.

Она је разговарала са замјеником помоћника генералног секретара НАТО за јавну дипломатију Тедом Вајтсајдом о сарадњи Министарства одбране БиХ и НАТО у области јавне дипломатије и примјене НАТО стратегије комуницирања.

Из Министарства одбране БиХ саопштено је да је на састанку разговарано и о праксама интеграције социјалних медија и владиних комуникација, сарадњи са невладиним организацијама, академском заједницом и цивилним структурама.

Пендешева је, говорећи о примјени НАТО стратегије комуницирања, истакла да "треба анализирати и унаприједити акционе планове да би вриједности и бенефити НАТО још више били приближени циљним групама и да би могли праворемено промовисати све оно што је позитивно у Министарству одбране БиХ".

Вајтсајд је истакао да је у БиХ начињен напредак посљедњих година, а посебно се интересовао о сарадњи са невладиним организацијама, академском заједницом и младима.

Састанку су присуствовали и шеф Мисије БиХ при НАТО Бранимир Јукић, портпарол НАТО штаба у Сарајеву Инес Кубуровић, те помоћник министра одбране БиХ за међународну сарадњу Зоран Шајиновић.

Вајтсајд се налази у посјети БиХ да би присуствовао НАТО конференцији "Друштвени медији - шта они значе за партнерске земље", те панел дискусији "65 година НАТО: Мир безбједност и развој у Европи", које ће бити одржане у Сарајеву сутра и у четвртак, 24. априла.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо

22.04.2014 20:53

Прво да укинемо војску, па цемо разговарати око НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ