Članstvo u NATO-u glavni interes BiH

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar i zamjenik pomoćnika glavnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Ted Vajtsajd smatraju da je veoma važno da NATO organizuje različite oblike aktivnosti u BiH, jer je članstvo u Alijansi, uz članstvo u EU, glavni spoljnopolitički cilj i interes BiH.

Bosna i Hercegovina 25.04.2012 | 09:38
Članstvo u NATO-u glavni interes BiH

Ćavar i Vajtsajd danas su razgovarali o konferenciji koja će, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova BiH i NATO-a, u toku naredna dva dana biti održana u Sarajevu, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Predstojeća NATO konferencija, osim ostalog, ima ambiciju da javnom diplomatijom afirmiše i pozitivne efekte reformskih procesa u BiH, jer je jednostrano medijsko naglašavanje isključivo negativnih stvari u osnovi kontraproduktivno.

Uz razmjenu mišljenja o aktuelnoj političko-bezbjednosnoj situaciji u BiH, glavna tema razgovora odnosila se na korištenje društvenih mreža u komunikaciji između donosilaca odluka i građana.

Konstatovano je da u BiH postoje zadovoljavajući uslovi za promociju javne diplomatije kroz medije i društvene mreže.

ŠTO BRŽE U AKCIONI PLAN

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Marina Pendeš izrazila je danas potrebu što bržeg ulaska BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO, jer je BiH evropska zemlja i partner NATO i EU.

Ona je razgovarala sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tedom Vajtsajdom o saradnji Ministarstva odbrane BiH i NATO u oblasti javne diplomatije i primjene NATO strategije komuniciranja.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da je na sastanku razgovarano i o praksama integracije socijalnih medija i vladinih komunikacija, saradnji sa nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i civilnim strukturama.

Pendeševa je, govoreći o primjeni NATO strategije komuniciranja, istakla da "treba analizirati i unaprijediti akcione planove da bi vrijednosti i benefiti NATO još više bili približeni ciljnim grupama i da bi mogli pravoremeno promovisati sve ono što je pozitivno u Ministarstvu odbrane BiH".

Vajtsajd je istakao da je u BiH načinjen napredak posljednjih godina, a posebno se interesovao o saradnji sa nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i mladima.

Sastanku su prisustvovali i šef Misije BiH pri NATO Branimir Jukić, portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović, te pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Vajtsajd se nalazi u posjeti BiH da bi prisustvovao NATO konferenciji "Društveni mediji - šta oni znače za partnerske zemlje", te panel diskusiji "65 godina NATO: Mir bezbjednost i razvoj u Evropi", koje će biti održane u Sarajevu sutra i u četvrtak, 24. aprila.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pero

22.04.2014 20:53

Prvo da ukinemo vojsku, pa cemo razgovarati oko NATO-a.

ODGOVORITE