Нико не тражи сарајевске Србе нестале у рату (ВИДЕО)

У Источном Сарајеву данас је обиљежен Дан несталих Сарајевско-романијске регије. Том приликом указано је на чињеницу да је процес тражења Срба несталих у Федерацији БиХ готово заустављен.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Нико не тражи сарајевске Србе нестале у рату (ВИДЕО)

Од скоро хиљаду,у рату несталих сарајевских Срба, до данас нису пронађена још 393 тијела. Дан несталих Сарајевско-романијске регије обиљежава се 22.априла у знак сјећања на осморицу Срба који су тог датума 1992.године нестали на сарајевском аеродрому.

Њихова тијела ексухмирана су након рата у центру Сарајева у Великом парку, али су само два тијела идентификована и сахрањена док је 6 тијела поново мистериозно нестало.

На данашњи дан прије 22 године у Сарајеву су убијени и отац и брат Милке Кокот, али до данас тијела нису пронађена.

,,Моји су убијени на кућном прагу, а онда су их одвезли у непознатом правцу и тијелима се губи сваки траг'',каже Милка Кокот. Међу 393 несталих са подручја Сарајевско-романијске регије, који још нису пронађени, су и отац и мајка Тање Бјељањић, које су убили припадници тзв.Армије БиХ у селу Вражалићи 92.године.

,,Питам се до када ће трајати ова патња и агонија? Да ли ће проћи још 22 године док не нађем родитеље или ћу и ја умријети а нећу их пронаћи и сахранити?'', огорчено пита Тања Бјељањић.

Породице несталих тврде да је процес тражења Срба обустављен јер како другачије објаснити чињеницу да је за 5 година, колико ради Институт за нестала лица БиХ идентификовано 3 хиљаде Бошњака а само 120 Срба и то тијела која је раније пронашла комисија за тражење несталих Републике Српске.

,,Сипају нам пепео у очи причама да ће копати и тражити нестале Србе по Алипашином Пољу, Бућа Потоку, Казанима, Дариви. Нека копају тамо гдје је тијела измјестила федерална Комисија за нестале. Нека траже у Високом, ту су тијела убијених Срба. Зашто их тамо не траже и зашто Тужилаштво БиХ још није поднијело ни једну кривичну пријаву, а камо ли да је неко осуђен за нестанак 952 цивила, сарајевска Србина?'', пита се Мирко Вранић предсједник Организације породица несталих Сарајевско-романијске ригије.

Породице несталих као ни представници Српске у Заједничким институцијама БиХ не вјерују ни најавама главног тужиоца БиХ Горана Салиховића да ће се инзтензивирати процес тражења несталих Срба и процесуирање одговорних за злочине почињене над Србима.

,,Салиховић лаже. Имао је довољно времена од када је главни тужилац БиХ да нешто уради. До њега су стигли предмети Добровољачка, Тузланска колона, Атиф Дудаковић и низ других предмета који доказују да је над Србима почињен ратни злочин'', каже Сташа Кошарац замјеник предсједавајућег Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ.

Представници Српске у Заједничким институцијама БиХ покренуће иницијативу за реорганизацију рада Института за нестала лица БиХ.Уколико за то не добију подршку политичких партија из Федерације тражиће да се
процес тражења и идентификовања несталих Срба врати у надлежност Републике Српске.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар