Niko ne traži sarajevske Srbe nestale u ratu (VIDEO)

U Istočnom Sarajevu danas je obilježen Dan nestalih Sarajevsko-romanijske regije. Tom prilikom ukazano je na činjenicu da je proces traženja Srba nestalih u Federaciji BiH gotovo zaustavljen.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Niko ne traži sarajevske Srbe nestale u ratu (VIDEO)

Od skoro hiljadu,u ratu nestalih sarajevskih Srba, do danas nisu pronađena još 393 tijela. Dan nestalih Sarajevsko-romanijske regije obilježava se 22.aprila u znak sjećanja na osmoricu Srba koji su tog datuma 1992.godine nestali na sarajevskom aerodromu.

Njihova tijela eksuhmirana su nakon rata u centru Sarajeva u Velikom parku, ali su samo dva tijela identifikovana i sahranjena dok je 6 tijela ponovo misteriozno nestalo.

Na današnji dan prije 22 godine u Sarajevu su ubijeni i otac i brat Milke Kokot, ali do danas tijela nisu pronađena.

,,Moji su ubijeni na kućnom pragu, a onda su ih odvezli u nepoznatom pravcu i tijelima se gubi svaki trag'',kaže Milka Kokot. Među 393 nestalih sa područja Sarajevsko-romanijske regije, koji još nisu pronađeni, su i otac i majka Tanje Bjeljanjić, koje su ubili pripadnici tzv.Armije BiH u selu Vražalići 92.godine.

,,Pitam se do kada će trajati ova patnja i agonija? Da li će proći još 22 godine dok ne nađem roditelje ili ću i ja umrijeti a neću ih pronaći i sahraniti?'', ogorčeno pita Tanja Bjeljanjić.

Porodice nestalih tvrde da je proces traženja Srba obustavljen jer kako drugačije objasniti činjenicu da je za 5 godina, koliko radi Institut za nestala lica BiH identifikovano 3 hiljade Bošnjaka a samo 120 Srba i to tijela koja je ranije pronašla komisija za traženje nestalih Republike Srpske.

,,Sipaju nam pepeo u oči pričama da će kopati i tražiti nestale Srbe po Alipašinom Polju, Buća Potoku, Kazanima, Darivi. Neka kopaju tamo gdje je tijela izmjestila federalna Komisija za nestale. Neka traže u Visokom, tu su tijela ubijenih Srba. Zašto ih tamo ne traže i zašto Tužilaštvo BiH još nije podnijelo ni jednu krivičnu prijavu, a kamo li da je neko osuđen za nestanak 952 civila, sarajevska Srbina?'', pita se Mirko Vranić predsjednik Organizacije porodica nestalih Sarajevsko-romanijske rigije.

Porodice nestalih kao ni predstavnici Srpske u Zajedničkim institucijama BiH ne vjeruju ni najavama glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića da će se inztenzivirati proces traženja nestalih Srba i procesuiranje odgovornih za zločine počinjene nad Srbima.

,,Salihović laže. Imao je dovoljno vremena od kada je glavni tužilac BiH da nešto uradi. Do njega su stigli predmeti Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Atif Dudaković i niz drugih predmeta koji dokazuju da je nad Srbima počinjen ratni zločin'', kaže Staša Košarac zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnici Srpske u Zajedničkim institucijama BiH pokrenuće inicijativu za reorganizaciju rada Instituta za nestala lica BiH.Ukoliko za to ne dobiju podršku političkih partija iz Federacije tražiće da se
proces traženja i identifikovanja nestalih Srba vrati u nadležnost Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar