Кошарац: Одлука Владе Српске спријечиће манипулације

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Сташа Кошарац казао је данас новинарима у Сарајеву, коментаришући Одлуку Владе Републике Српске о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији РС коју је Влада утврдила као привремену, да Влада доноси легитимне и легалне одлуке.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Кошарац: Одлука Владе Српске спријечиће манипулације

’’Влада РС  уложила је снажне напоре како ту област уредити јер досадашња законска рјешења нису била адекватна, односно омогућавала су довољно манипулативног простора за оне који не мисле добро у овој земљи. Према томе мислим да је ова одлука легитимна, легална, дејтонска и она је сигурно у интересу свих у БиХ ’’, мишљења је Кошарац.

На новинарску констатацију да постоје оцјене да је ова одлука предизборног карактера те скретање пажње с економских питања, Кошарац је казао да се ништа друго није ни очекивало од политичких субјеката чије сједиште је у Сарајеву поготово јер такве ставове имају и неке међународне асоцијације и амбасаде.

Будући да су у Дому народа ПСБиХ у процедури измјене Закона о пребивалишту и боравишту о чему свој став треба дати Колегиј Дома уочи сједнице Дома народа заказане за 29. април, Кошарац каже да још нису добили став предсједника Клуба Бошњака у Дому народа Сулејмана Тихића о овом питању који са сједница одсуствује већ дуже вријеме због здравствених разлога.

’’Закон о пребивалишту је још активан у Дому народа ПСБиХ, иако је Странка демократске акције (СДА) блокирала процедуру. Сједница ће бити одржана 29. априла, а треба оставити још прилике да видимо може ли Тихић присуствовати сједници Колегија Дома народа која ће бити прије засједања самог Дома. Закон, иако је активан у процедури, дубоко је у блокади због таквих односа СДА и Коалиције "Први март" ’’, тврди
Кошарац.

Клуб Бошњака тражио је да се овај закон врати у редовну процедуру да би се на њега могло амандмански дјеловати (сада га треба разматрати по хитном поступку), али за то није било довољно гласова те је Кошарац  казао данас да не постоји ни теоретска шанса да Клуб Срба у Дому народа одустане од хитне процедуре.

’’Треба нам мишљење Тихића да бисмо се на самој сједници Дома народа изјашњавали искључиво о приједлогу закона. Не постоји ни теоретска могућност да закон вратимо у редовну процедуру’’,  казао је Кошарац.

На питање да ли то значи да пребивалиште неће бити ријешено у овом делегатском сазиву, Кошарац није желио прогнозирати него је само истакнуо да треба чинити напоре да се дође до мишљења у Колегију да би се у коначници нашао закон у форми приједлога пред делегатима у Дому народа.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јузно Воце

22.04.2014 13:29

За 9 година нисте ниста радили осим организације организованог криминала,зато цутите сада!

ОДГОВОРИТЕ