Košarac: Odluka Vlade Srpske spriječiće manipulacije

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je danas novinarima u Sarajevu, komentarišući Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS koju je Vlada utvrdila kao privremenu, da Vlada donosi legitimne i legalne odluke.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Košarac: Odluka Vlade Srpske spriječiće manipulacije

’’Vlada RS  uložila je snažne napore kako tu oblast urediti jer dosadašnja zakonska rješenja nisu bila adekvatna, odnosno omogućavala su dovoljno manipulativnog prostora za one koji ne misle dobro u ovoj zemlji. Prema tome mislim da je ova odluka legitimna, legalna, dejtonska i ona je sigurno u interesu svih u BiH ’’, mišljenja je Košarac.

Na novinarsku konstataciju da postoje ocjene da je ova odluka predizbornog karaktera te skretanje pažnje s ekonomskih pitanja, Košarac je kazao da se ništa drugo nije ni očekivalo od političkih subjekata čije sjedište je u Sarajevu pogotovo jer takve stavove imaju i neke međunarodne asocijacije i ambasade.

Budući da su u Domu naroda PSBiH u proceduri izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu o čemu svoj stav treba dati Kolegij Doma uoči sjednice Doma naroda zakazane za 29. april, Košarac kaže da još nisu dobili stav predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Sulejmana Tihića o ovom pitanju koji sa sjednica odsustvuje već duže vrijeme zbog zdravstvenih razloga.

’’Zakon o prebivalištu je još aktivan u Domu naroda PSBiH, iako je Stranka demokratske akcije (SDA) blokirala proceduru. Sjednica će biti održana 29. aprila, a treba ostaviti još prilike da vidimo može li Tihić prisustvovati sjednici Kolegija Doma naroda koja će biti prije zasjedanja samog Doma. Zakon, iako je aktivan u proceduri, duboko je u blokadi zbog takvih odnosa SDA i Koalicije "Prvi mart" ’’, tvrdi
Košarac.

Klub Bošnjaka tražio je da se ovaj zakon vrati u redovnu proceduru da bi se na njega moglo amandmanski djelovati (sada ga treba razmatrati po hitnom postupku), ali za to nije bilo dovoljno glasova te je Košarac  kazao danas da ne postoji ni teoretska šansa da Klub Srba u Domu naroda odustane od hitne procedure.

’’Treba nam mišljenje Tihića da bismo se na samoj sjednici Doma naroda izjašnjavali isključivo o prijedlogu zakona. Ne postoji ni teoretska mogućnost da zakon vratimo u redovnu proceduru’’,  kazao je Košarac.

Na pitanje da li to znači da prebivalište neće biti riješeno u ovom delegatskom sazivu, Košarac nije želio prognozirati nego je samo istaknuo da treba činiti napore da se dođe do mišljenja u Kolegiju da bi se u konačnici našao zakon u formi prijedloga pred delegatima u Domu naroda.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Juzno Voce

22.04.2014 13:29

Za 9 godina niste nista radili osim organizacije organizovanog kriminala,zato cutite sada!

ODGOVORITE