10 лијекова из кућне апотеке

 

Болове, посекотине, опекотине, кашаљ можете залечити код куће – користећи биљке и храну које вероватно већ имате при руци

Здравље 25.04.2012 | 09:38
10 лијекова из кућне апотеке

 

Сода бикарбона

Уколико имате инфекцију уринарног тракта, помешајте четвртину кашичице соде бикарбоне са 2,4 децилитараводе. Конзумирање овог лека свакодневно повећаће алкалност у бешици, што ће бактеријама отежати размножавање.

Ђумбир

Грицкањем корена ђумбира можете се решити мучнине. Бројне студије су доказале да ђумбир умирује стомак и смањује осећај мучнине и нагон за повраћањем. Такође, можете ставити ђумбир у топлу воду да одстоји неколико минута, а затим то попити.

Хладан чај

Чај је богат антиоксидансима и фитонутријентима, због чега је добар савезник код мањих опекотина. Натопите крпу хладним чајем и ставите га на део коже где сте се опекли. Осим тога, хладне кесице чаја можете да користите како бисте "скинули" подочњаке или отоке око очију. Такође, топле кесице чаја од нане ублажавају свраб очију, нарочито ако је узрок алергија.

Алоја

Из дела ове биљке исцедите гел и нанесите га на опекотине од сунца. Гел од алоје има антиинфламаторна својства, а такође помаже и код иритација на кожи, као што су акне.

Мед

Ова храна може вам бити вишеструко корисна – осим што је и иначе здрав, мед помаже и код кашља, побољшава квалитет сна, који би иначе био испрекидан због кашља. Мед садржи антибактеријске супстанце и ензиме, због чега помаже код зарастања рана и умањује иритације на кожи

Нар

Кору нара можете ставити у кључалу воду и тако направити чај, који помаже код дијареје и сличних проблема са стомаком.

Тост и чај

Препечен тост и црни чај помажу у отклањању последица тровања храном, тврди директорка америчког Националног института здравље Џорџијана Донадио. Она објашњава да ова комбинација хране и топлог напитка неутралише токсине у организму, због таничне киселине коју садрже.

Каранфилић

Ова биљка има антисептичка и анастетичка својства, због чега је добар савезник у одржавању хигијене уста, као и лек за зубобољу. Можете направити течност за испирање уста тако што ћете ставити десет сувих кафанфилића у пола шоље воде и оставити да одстоји око десет минута. Затим извадите листиће и исперите уста течношћу како бисте ублажили бол и убили бактерије. Такође, за ублажавање зубобоље можете нанети есенцијално уље каранфилића директно на зуб.

Бели лук

Да бисте одржали ниво холестерола у границама нормале, једите сваког дана по мало белог лука. Стручњаци тврде да ова намирница помаже и људима који имају висок холестерол, умањујући га за чак десет одсто.

Сок од трешања

Овај сок умањује различите маркере запаљења у организму, као што је Ц реактивни протеин. Сок од трешања такође помаже код смањења болова у зглобовима узрокованих артритисом, као и код упале мишића.

Коментари / 0

Оставите коментар