Добио ударац, повриједио мозак и постао Ајнштајн!(ВИДЕО)

 

31-огодишњи Џејсон, с модерном фризуром и добрим колима, живјеоо је за журке, али након дубоке мождане трауме почиње да гледа свијет потпуно другим очима и бива опсједнут математиком и физиком.

Занимљивости 25.04.2012 | 09:38
Добио ударац, повриједио мозак и постао Ајнштајн!(ВИДЕО)

 

Џејсон Паџет је прије 12 година напустио факултет како би радио у очевој продавници намјештаја, када му је једна пљачка у караоке бару у Вашингтону заувијек промијенила живот.

Тада 31-огодишњи Џејсон, с модерном фризуром и добрим колима, живјеоо је за журке, али након дубоке мождане трауме почиње да гледа свијет потпуно другим очима и бива опсједнут математиком и физиком.

Џејсон Паџет је тада добио дијагнозу коју има само 40 људи на свијету, такозвани стечени научни синдром усљед којег некад "нормални" људи послије повреде мозга постају веома вјешти у математици, умјетности или музици.

О свом искуству Паџет је описао у мемоарима који ће бити представљени - "Заглављен као геније: Како ме је повреда мозга учинила математичким генијем".

Све је почело 13. септембра 2002. када је Паџет отишао у караоке бар близу своје куће гдје су га опљачкали. Два мушкарца су га напала слеђа и ударила у потиљачни дио главе. Џејсон је остао без свијести.

У болници су му лијечили подливен бубрег, али је већ исте вечери пуштен кући. Сљедеће јутро Џејсон се пробудио и схватио да му је перцепција потпуно измијењена и да види детаље које раније није примјећивао.

Одврнуо је славину и примијетио да "линије излазе из тока".

"Прво сам почео да бринем за себе, али било је толико предивно да сам само стајао тамо и буљио у то", испричао је он за "Њујорк Пост".

Паџет је престао да иде на посао и цијело вријеме проводио проучавајући математику и физику, фокусирајући се на фрактале, односно понављајуће геометријске шаре.

Иако је прије тога није показивао никакав умјетнички таленат почео је да црта фрактале до најневјероватнијих детаља за шта му је понекад било потребно и неколико недјеља.

Ово је са собом повукло још неке ствари - Џејсон је прије много волио да излази, а сада је постао интровертан и почео све вријеме да проводи код куће, стављајући ћебад преко прозора и одбијајући госте.

Постао је опсједнут бактеријама; умио је да пере руке док му потпуно не поцрвене од трљања, а чак није хтио да загрли спопствену кћерку док и она не опере руке.

Прво је помислио да луди, а онда је на ББЦ-у видио документарац о аутистичним генијалцима.

"То је то. То се мени дешава. О мој боже, још неко може да види исто оно што и ја видим", присјећа се Џејсон шта је тада размишљао.

Након што је погледао филм, одлучио је да дође до Даролда Терферта, водећег стручњака у тој области, коју му је и поставио дијагнозу стеченог научног синдрома.

Тренутно у свијету од овог синдрома "болује" свега 40 људи, који су након повреде постали паметнији.

Паџет је почео боље да разумије своју ситуацију када је отишао у Финску да га "проучи" Берит Брогард. Он је уз помоћ машина установио да је Џејсону лијева страна мозга више активирана, а посебно дио гдје "живи математика".

Након дијагнозе Паџет је одлучио да искористи свој нови потенцијал и упише колеџ у свом крају.

Данас има 43 године и вјерује да геније чучи у сваком од нас.

"Ја сам живи доказ да у сваком од нас има скривене генијалности. Ако се десило мени, може да се деси било коме", додаје Џејсон.

Коментари / 0

Оставите коментар