Празник свеправославног јединства

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је у Васкршњој посланици светосавску дјецу у отаџбини и расијању на заједништво, јер је Васкрс празник свеправославног јединства и свехришћанског заједништва.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Празник свеправославног јединства

“У име Христа васкрслог позивамо вас на јединство и слогу у цркви Његовој. Ко није у јединству са Црквом коју он стече крвљу својом, није ни са Христом господом. Без Христа нема цркве, а ни цркве никада није било без Христа. Зато ван Цркве нема спасења”, поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх српски указао је на то да је човјек ван Цркве бездоми човјек, попут Адама изгнаног из раја.

Патријарх Иринеј је посебан поздрав васкршње љубави упутио страдалној браћи и сестрама на Косову и Метохији који, иако у оковима неслободе, обесправљености и дискриминације, данас славе побједу добра над злом, живота над смрћу, Христа васкрслог над демонским силама таме.

“Са истом љубављу у васкрслом Христу господу и топлим молитвама данас поздрављамо и сву нашу браћу и сестре у Далмацији и Лици, на Кордуну, у Банији, Славонији и Барањи. Са `Христос васкрсе` поздрављамо и сву нашу браћу и сестре у Републици Српској, ФБиХ, Црној Гори, Словенији и Македонији”, рекао је патријарх српски.

Његова светост нагласио је да посебне молитве побједитељу гријеха, смрти и људске неправде упућује православцима на Блиском истоку и у Украјини, са жељом и молитвом да свјетлост Христовог васкрсења разагна таму гријеха која се надвила над Украјином и да просвијетли ум и душу сијачима мржње према светом православљу и према руском православном народу.

Он је рекао да Христос долази данас да уплашеним од новог свјетског поретка каже да се не плаше и да буду храбрији од оних који не знају шта чине.

“Данас Он долази и нама уплашеним од глобалног свјетског поретка и беспоретка, од великих и малих инквизитора, а и од нових Пилата, који поново суде и прсуђују истини и правди и поново пријете Голготом насљеђу Божијем на земљи. И нама он поручује данас `Не плашите се, ја победих свет`”, поручио је патријарх Иринеј.

Он је указао да се међу многим именима којим црквени пјесници величају Христа Васкрслог, запажа и назив Прољеће, истакавши да га “са правом тако називају, јер господ Исус Христос јесте пролеће живота”.
“То није случајна песничка конструкција. Ту није реч о пролећу као годишњем добу, већ је посреди дубоко поимање смисла и значења пролећа, као почетка новог живота природе и свега у њој”, оцијенио је патријарх Иринеј.

Он је подсјетио да су људи до Васкрсења господа Исуса Христа били у оковима гријеха и смрти у Аду.

“У тајни васкрсења, односно у тајни васкрслога господа Христа садржана је наша победа над грехом, смрћу и ђаволом. Зато је и било потребно да Христос постане Емануил /Бог са нама/, то јест да узме на себе сву нашу људску природу и да је нераздељиво и несливено сједини са божанском природом у једној јединственој богочовечанској личности – својој”, указао је патријарх Иринеј.

Он је позвао вјернике да сви заједно на дан васкрсења буду причесници новог и вјечног Живота, новог и вјечног Прољећа, Христа господа.

“Нека данас нико не плаче због греха и сагрешења, јер опроштај из гроба засија, узвикује свети Јован Златоусти. Нека се више нико не боји смрти, јер нас од ње ослободи Спаситељ који крсном смрћу својом угаси смрт и ослободи оне над којим је она владала”, нагласио је патријарх српски.

Он је подсјетио да је на истини Васкрсења Христа Спаситеља утемељена сва вјера, нада и љубав.

“Без васкрслога Христа господа наша вера не би била само празна, већ би се и распршила попут мехура од сапунице. Свети апостол Павле, који је на посебан начин искусио истинитог и васкрслог господа Исуса Христа закључује, ако Христос не васкрсне узалуд је вера наша. То је искуствена вера апостола народа и цркве Христове. Нека би дао Бог да и ми, искусивши данас Христа васкрслога, смело и без страха певамо:
Христос васкрсе”, поручио је патријарх Иринеј у посланици вјерницима.

Коментари / 0

Оставите коментар