Praznik svepravoslavnog jedinstva

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je u Vaskršnjoj poslanici svetosavsku djecu u otadžbini i rasijanju na zajedništvo, jer je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Praznik svepravoslavnog jedinstva

“U ime Hrista vaskrslog pozivamo vas na jedinstvo i slogu u crkvi Njegovoj. Ko nije u jedinstvu sa Crkvom koju on steče krvlju svojom, nije ni sa Hristom gospodom. Bez Hrista nema crkve, a ni crkve nikada nije bilo bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja”, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski ukazao je na to da je čovjek van Crkve bezdomi čovjek, poput Adama izgnanog iz raja.

Patrijarh Irinej je poseban pozdrav vaskršnje ljubavi uputio stradalnoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.

“Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa `Hristos vaskrse` pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji”, rekao je patrijarh srpski.

NJegova svetost naglasio je da posebne molitve pobjeditelju grijeha, smrti i ljudske nepravde upućuje pravoslavcima na Bliskom istoku i u Ukrajini, sa željom i molitvom da svjetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu grijeha koja se nadvila nad Ukrajinom i da prosvijetli um i dušu sijačima mržnje prema svetom pravoslavlju i prema ruskom pravoslavnom narodu.

On je rekao da Hristos dolazi danas da uplašenim od novog svjetskog poretka kaže da se ne plaše i da budu hrabriji od onih koji ne znaju šta čine.

“Danas On dolazi i nama uplašenim od globalnog svjetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i prsuđuju istini i pravdi i ponovo prijete Golgotom nasljeđu Božijem na zemlji. I nama on poručuje danas `Ne plašite se, ja pobedih svet`”, poručio je patrijarh Irinej.

On je ukazao da se među mnogim imenima kojim crkveni pjesnici veličaju Hrista Vaskrslog, zapaža i naziv Proljeće, istakavši da ga “sa pravom tako nazivaju, jer gospod Isus Hristos jeste proleće života”.
“To nije slučajna pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća, kao početka novog života prirode i svega u njoj”, ocijenio je patrijarh Irinej.

On je podsjetio da su ljudi do Vaskrsenja gospoda Isusa Hrista bili u okovima grijeha i smrti u Adu.

“U tajni vaskrsenja, odnosno u tajni vaskrsloga gospoda Hrista sadržana je naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom. Zato je i bilo potrebno da Hristos postane Emanuil /Bog sa nama/, to jest da uzme na sebe svu našu ljudsku prirodu i da je nerazdeljivo i nesliveno sjedini sa božanskom prirodom u jednoj jedinstvenoj bogočovečanskoj ličnosti – svojoj”, ukazao je patrijarh Irinej.

On je pozvao vjernike da svi zajedno na dan vaskrsenja budu pričesnici novog i vječnog Života, novog i vječnog Proljeća, Hrista gospoda.

“Neka danas niko ne plače zbog greha i sagrešenja, jer oproštaj iz groba zasija, uzvikuje sveti Jovan Zlatousti. Neka se više niko ne boji smrti, jer nas od nje oslobodi Spasitelj koji krsnom smrću svojom ugasi smrt i oslobodi one nad kojim je ona vladala”, naglasio je patrijarh srpski.

On je podsjetio da je na istini Vaskrsenja Hrista Spasitelja utemeljena sva vjera, nada i ljubav.

“Bez vaskrsloga Hrista gospoda naša vera ne bi bila samo prazna, već bi se i raspršila poput mehura od sapunice. Sveti apostol Pavle, koji je na poseban način iskusio istinitog i vaskrslog gospoda Isusa Hrista zaključuje, ako Hristos ne vaskrsne uzalud je vera naša. To je iskustvena vera apostola naroda i crkve Hristove. Neka bi dao Bog da i mi, iskusivši danas Hrista vaskrsloga, smelo i bez straha pevamo:
Hristos vaskrse”, poručio je patrijarh Irinej u poslanici vjernicima.

Komentari / 0

Ostavite komentar