Какао - чува срце, мозак и кожу

Љековита природа - какао повећава отпорност на штетно ултравиолетно зрачење, подстиче мозак на стварање ендорфина, чува кардиоваскуларни систем.

Здравље 25.04.2012 | 09:38
Какао - чува срце, мозак и кожу

Какао се углавном конзумира због опојног мириса и укуса, али већина нас не размишља о његовим другим, правим вредностима. Све већи број истраживача усмерених на овај егзотични плод биљке какаовца (Тхеоброма цацао), открива и друге корисне вредности. Захваљујући обиљу различитих састојака, испоставило се да је делотворан на више "поља".

Флавоноли, подгрупа флавоноида, посебно су занимљиви савременој медицини. Истраживања показују да се код испитаника који су пили какао са високим нивоом флавонола значајно смањио крвни притисак и за 47 посто побољшала функција крвних судова. Професор др Карл Кин на Дејвис универзитету у Калифорнији, члан међународног истраживачког тима, нагласио је да су притом искључена сва нежељена дејства.

Истовремено, флавоноли као антиоксиданси имају способност да неутралишу активност слободних радикала, чија продукција током метаболичких процеса у организму оштећује различите компоненте ћелија, укључујући и ДНК, што доводи до старења и настанка различитих дегенеративних болести.

Истраживања говоре и да су изузетно делотворни за очување здраве коже. Редовним конзумирањем какаоа повећава се отпорност коже на штетно ултравиолентно зрачење, чиме се одлаже појава иритације и црвенила, бора и пигментације. Стимулише се и микроциркулација, што омогућава боље снабдевање хранљивим састојцима и кисеоником, па се повећава густина дерма - средњег слоја коже који даје еластичност и затегнутост. Повећава се и хидрираност и спречава губитак воде.

Холандски и немачки научници су у тромесечном истраживању доказали да је кожа жена, које су свакодневно испијале шољу врућег какаоа, постала нежнија, хидриранија и мање осетљива на деловање сунца. Доказали су и оно што су знали још Астеци. Какао подстиче мозак на стварање ендорфина што доводи до опуштања, отклањања стреса и бола. Он стимулише и лучење допамина и серотонина који подижу ниво расположења, због чега људи склони депресији тамане огромне количине чоколаде.

У сваком случају, какао је извор менталног здравља и доброг расположења, а за разлику од синтетичких лекова нема нежељених дејстава.Ни Британци нису остали имуни на изазов провере здравствене делотворности какаоа. Установили су да свакодневни унос шоље какаоа спречава настанак крвних угрушака, односно тромбова, који уколико стигну до срца или мозга могу да изазову инфаркт или шлог. Доказано је и да се свакодневним конзумирањем 22 грама какао праха, значајно смањује таложење лошег холестерола на зидовима крвних судова. Зато, какао прах треба конзумирати без икакве гриже савести.

Полифеноли су још једна врста састојка у какаоу, који имају важну улогу у очувања здравља, јер као антиоксиданси чувају кардиоваскуларни систем и утичу на снижавање високог крвног притиска. Да би сачували полифеноле у чоколади, поједини произвођачи бирају квалитетна какао зрна.Приликом производње скраћује се време ферментације, да би се смањио губитак полифенола. Зато је важно да на декларацији проверите какву чоколаду једете. По правилу, штангла овог слаткиша од тридесетак грама требало би да има 300 милиграма полифенола. Иако овог састојка има и у воћу, поврћу, чајевима и вину, стручњаци кажу да је ефекат деловања убедљиво најјачи из какаоа. Зато, немојте да се двоумите.

ЖЕЉА ЗА ЧОКОЛАДОМ

Више од 40 одсто жена свакодневно осећа потребу за чоколадом, јер после овулације опада ниво серотонина, због чега се јављају променљиво расположење и раздражљивост. Приликом конзумирања овог слаткиша ослобађају се ендорфини, који не само да делују опуштајуће, већ доприносе и младоликом изгледу.

ТЕОБРОМИН

Какао садржи стимуланс теобромин, алкалоид који припада породици кофеина. Значајан је, јер стимулише централни нервни систем и срце, шири крвне судове и представља диуретик. Екстрахује се из љуске семена какаоа, док се из језгра, после ферментације и пржења добија какао уље и какао у праху.

Коментари / 0

Оставите коментар