Мустач изручен Њемачкој

Бивши челник југословенске тајне службе Здравко Мустач предат је на загребачком аеродрому немачким властима, које га траже због умешаности у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића надомак Минхена 1983.

Србија 17.04.2014 | 21:57
Мустач изручен Њемачкој

Бивши челник југословенске тајне службе Здравко Мустач предат је на загребачком аеродрому немачким властима, које га траже због умешаности у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића надомак Минхена 1983. године.

Мустач је у пратњи немачких полицајаца отпутовао у Минхен редовном линијом "Луфтханзе" у 16.50, јавља агенција Хина. Немачка је путем европског налога за хапшење затражила изручење Мустача због помагања и подстицања на убиство Ђурековића. Још један осумњичени, бивши шеф југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић предат је Немачкој 24. јануара. За разлику од Перковића, чије је изручење одмах одобрено на загребачком суду, великогорички суд (који је први одлучивао о Мустачу), у јануару је је због застарелости одбио његову предају Немачкој. Врховни суд је, међутим, почетком марта прихватио жалбу породице Ђурековић и укинуо решење Жупанијског суда у Великој Горици, а затим је одлучио да ће о Мустачевом изручењу изнова одлучивати Жупанијски суд у Вараждину. Тај суд је крајем марта одобрио изручење, а одлуку је након Мустачеве жалбе потврдио и Врховни суд пре два дана. МУП Хрватске, односно Канцеларија за међународну полицијску сарадњу, одмах је по примању правоснажне судске одлуке започео припреме за поступак предаје која је морала бити обављена у року од десет дана од њене правоснажности. Здравко Мустач је рођен у Загребу 1942. године.

Коментари / 0

Оставите коментар