Mustač izručen Njemačkoj

Bivši čelnik jugoslovenske tajne službe Zdravko Mustač predat je na zagrebačkom aerodromu nemačkim vlastima, koje ga traže zbog umešanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nadomak Minhena 1983.

Srbija 17.04.2014 | 21:57
Mustač izručen Njemačkoj

Bivši čelnik jugoslovenske tajne službe Zdravko Mustač predat je na zagrebačkom aerodromu nemačkim vlastima, koje ga traže zbog umešanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nadomak Minhena 1983. godine.

Mustač je u pratnji nemačkih policajaca otputovao u Minhen redovnom linijom "Lufthanze" u 16.50, javlja agencija Hina. Nemačka je putem evropskog naloga za hapšenje zatražila izručenje Mustača zbog pomaganja i podsticanja na ubistvo Đurekovića. Još jedan osumnjičeni, bivši šef jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predat je Nemačkoj 24. januara. Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odmah odobreno na zagrebačkom sudu, velikogorički sud (koji je prvi odlučivao o Mustaču), u januaru je je zbog zastarelosti odbio njegovu predaju Nemačkoj. Vrhovni sud je, međutim, početkom marta prihvatio žalbu porodice Đureković i ukinuo rešenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, a zatim je odlučio da će o Mustačevom izručenju iznova odlučivati Županijski sud u Varaždinu. Taj sud je krajem marta odobrio izručenje, a odluku je nakon Mustačeve žalbe potvrdio i Vrhovni sud pre dva dana. MUP Hrvatske, odnosno Kancelarija za međunarodnu policijsku saradnju, odmah je po primanju pravosnažne sudske odluke započeo pripreme za postupak predaje koja je morala biti obavljena u roku od deset dana od njene pravosnažnosti. Zdravko Mustač je rođen u Zagrebu 1942. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar