Листа од 20 предузећа са уоченим неправилностима

Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ данас је утврдила листу од 20 привредних друштава за које постоје индиције да су приликом приватизације и њиховог накнадног пословања уочене неправилности.

Босна и Херцеговина 17.04.2014 | 18:07
Листа од 20 предузећа са уоченим неправилностима

Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ данас је утврдила листу од 20 привредних друштава за које постоје индиције да су приликом приватизације и њиховог накнадног пословања уочене неправилности.

У саопштењу Владе ФБиХ наводи се да је, након разматрања информације о уоченим неправилностима у поступку приватизације и пословању привредних друштава након завршетка поступка приватизације или отварања стечаја, затражено од надлежних тужилаштава у ФБиХ да се у што краћем року изјасне о свим извјештајима о почињеним кривичним дјелима и другим информацијама. Од надлежних тужилаштава у ФБиХ затражено је и да донесу коначне тужилачке одлуке у вези с овим предметима. Влада ФБиХ данас је утврдила и у парламентарну процедуру по хитном поступку упутила Приједлог закона о измјени Закона о Пореској управи ФБиХ, јер се на тај начин стварају услови за примјену недавно усвојеног Закона о наплати и дјелимичном отпису дуговања спортским колективима. Федерална Влада усвојила је и извјештај Агенције за приватизацију у ФБиХ о контроли извршења обавеза из купопродајних уговора у поступку приватизације са стањем 31. децембра 2013. године. У извјештају се наводи да је у поступку приватизације државног капитала предузећа у ФБиХ закључено 609 купопродајних уговора, а у поступку купопродаје имовине, дијелова или удјела предузећа и општинских пословних простора у ФБиХ закључено је 637 купопродајних уговора. Влада ФБиХ усвојила је и информацију Агенције за приватизацију у Федерацији БиХ о тужбама против компанија сусједних држава из области намјенске индустрије ради наплате потраживања из пасивног подбиланса. У Србији је поднесена 21 тужба укупне вриједности спорова 60.506.443 долара, 3.053.005 фунти и 278.354 евра, а у Хрватској три тужбе, гдје је укупна вриједност спорова 12.976.509 долара. У Црној Гори поднесене су три тужбе, гдје је укупна вриједност спора 68.733 евра, а у Македонији једна тужба, гдје је вриједност спора 25.000 евра. Од овога је пред Европским судом за људска права са 31. децембром 2013. године поднесено шест апликација, укупне вриједности спорова од 9.843.467 долара и 60.207 евра.

Коментари / 0

Оставите коментар