Lista od 20 preduzeća sa uočenim nepravilnostima

Vlada Federacije BiH /FBiH/ danas je utvrdila listu od 20 privrednih društava za koje postoje indicije da su prilikom privatizacije i njihovog naknadnog poslovanja uočene nepravilnosti.

Bosna i Hercegovina 17.04.2014 | 18:07
Lista od 20 preduzeća sa uočenim nepravilnostima

Vlada Federacije BiH /FBiH/ danas je utvrdila listu od 20 privrednih društava za koje postoje indicije da su prilikom privatizacije i njihovog naknadnog poslovanja uočene nepravilnosti.

U saopštenju Vlade FBiH navodi se da je, nakon razmatranja informacije o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju privrednih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja, zatraženo od nadležnih tužilaštava u FBiH da se u što kraćem roku izjasne o svim izvještajima o počinjenim krivičnim djelima i drugim informacijama. Od nadležnih tužilaštava u FBiH zatraženo je i da donesu konačne tužilačke odluke u vezi s ovim predmetima. Vlada FBiH danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Poreskoj upravi FBiH, jer se na taj način stvaraju uslovi za primjenu nedavno usvojenog Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima. Federalna Vlada usvojila je i izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem 31. decembra 2013. godine. U izvještaju se navodi da je u postupku privatizacije državnog kapitala preduzeća u FBiH zaključeno 609 kupoprodajnih ugovora, a u postupku kupoprodaje imovine, dijelova ili udjela preduzeća i opštinskih poslovnih prostora u FBiH zaključeno je 637 kupoprodajnih ugovora. Vlada FBiH usvojila je i informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o tužbama protiv kompanija susjednih država iz oblasti namjenske industrije radi naplate potraživanja iz pasivnog podbilansa. U Srbiji je podnesena 21 tužba ukupne vrijednosti sporova 60.506.443 dolara, 3.053.005 funti i 278.354 evra, a u Hrvatskoj tri tužbe, gdje je ukupna vrijednost sporova 12.976.509 dolara. U Crnoj Gori podnesene su tri tužbe, gdje je ukupna vrijednost spora 68.733 evra, a u Makedoniji jedna tužba, gdje je vrijednost spora 25.000 evra. Od ovoga je pred Evropskim sudom za ljudska prava sa 31. decembrom 2013. godine podneseno šest aplikacija, ukupne vrijednosti sporova od 9.843.467 dolara i 60.207 evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar