Стоп нелегалном превозу робе и путника

Акциони план за спречавање нелегалног превоза роба и путника садржи низ мјера на свим нивоима власти, а препорука Владе Републике Српске локалним заједницама је да интензивирају рад комуналне полиције и локалне инспекције у овој области, изјавила је помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске за друмски саобраћај Наташа Костић.

Република Српска 11.04.2014 | 14:59
Стоп нелегалном превозу робе и путника
Акциони план за спречавање нелегалног превоза роба и путника садржи низ мјера на свим нивоима власти, а препорука Владе Републике Српске локалним заједницама је да интензивирају рад комуналне полиције и локалне инспекције у овој области, изјавила је помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске за друмски саобраћај Наташа Костић.Костићева је навела да има више различитих појава нелегалног превоза, као што је потпуно нелегални превоз путника нерегистрованим путничким возилима, такозвани неуредни превоз гдје превозници из ФБиХ неуредно раде у Републици Српској, те јавни превоз ствари превозника регистрованих искључиво за властите потребе. "Нелегални превоз је најизраженији у превозу лица путничким возилима на одређеним релацијама, посебно међународним, а у локалним заједницама имамо људе који испред аутобуса купе путнике и наплаћују превоз по цијени аутобуске карте", рекла је Костићева новинарима у Приједору, гдје је данас одржан први у низу радних састанака на којима ће бити разматрани начини рјешавања проблема нелегалног превоза у Републици Српској. Главни републички саобраћајни инспектор Данислав Драшковић појаснио је да су различити нивои власти надлежни за међународни, међуентитетски, ентитетски, подручни и локални превоз, оцијенивши да је међународни превоз најозбиљнији проблем, јер регулатива не омогућује граничној полицији редован надзор у оквиру њихових задатака. "Нелегални превоз је подривање пореског система и није безбједан. Широм Републике Српске представићемо акциони план за спречавање нелегалног превоза, направити распоред, уврдити приоритете и мјесечно и квартално пратити ефекте", навео је Драшковић. Он каже да су казне за нелегалан превоз лица и терета за физичка лица од 500 до 1.500 КМ, а за правна од 1.000 до 5.000 КМ. "Укупан износ санкција републичког саобраћајног инспектората у прошлој години је 74.000 КМ у области друмског превоза. За нелегални превоз имали смо 33 санкције, од којих је само једна извршена, а све остале су на суду, јер странке углавном траже судско поступање, а то траје", додао је Драшковић. Представник Привредне коморе Републике Српске Драгослав Михајловић рекао је да је ова негативна друштвена појава толико узела маха да је озбиљно угрозила рад легалних превозника који, по том основу, губе око три милиона марака годишње. "Зато смо са Министарством саобраћаја и веза и Републичком управом за инспекцијске послове урадили акциони план, нешто од законских и подзаконских аката је већ завршено, нешто је у процедури и вјерујемо да ће знатно умањити ове губитке", рекао је Михајловић. У Републици Српској има око 1.400 правних лица лиценцираних за превоз ствари и лица.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крстиц Ранко

14.06.2018 08:01

У Крупњу се вец висе година отац и син са камионима кои нису ни ауто превоз нит фирма превозе дрва и препродају и то дрва без потребни сумарски папира нико и не дира о они уредно праве прекрсај утаја пореза крадја дрва и тд Груициц Дјурадј и сн Зељко

ОДГОВОРИТЕ