Stop nelegalnom prevozu robe i putnika

Akcioni plan za sprečavanje nelegalnog prevoza roba i putnika sadrži niz mjera na svim nivoima vlasti, a preporuka Vlade Republike Srpske lokalnim zajednicama je da intenziviraju rad komunalne policije i lokalne inspekcije u ovoj oblasti, izjavila je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske za drumski saobraćaj Nataša Kostić.

Republika Srpska 11.04.2014 | 14:59
Stop nelegalnom prevozu robe i putnika
Akcioni plan za sprečavanje nelegalnog prevoza roba i putnika sadrži niz mjera na svim nivoima vlasti, a preporuka Vlade Republike Srpske lokalnim zajednicama je da intenziviraju rad komunalne policije i lokalne inspekcije u ovoj oblasti, izjavila je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske za drumski saobraćaj Nataša Kostić.Kostićeva je navela da ima više različitih pojava nelegalnog prevoza, kao što je potpuno nelegalni prevoz putnika neregistrovanim putničkim vozilima, takozvani neuredni prevoz gdje prevoznici iz FBiH neuredno rade u Republici Srpskoj, te javni prevoz stvari prevoznika registrovanih isključivo za vlastite potrebe. "Nelegalni prevoz je najizraženiji u prevozu lica putničkim vozilima na određenim relacijama, posebno međunarodnim, a u lokalnim zajednicama imamo ljude koji ispred autobusa kupe putnike i naplaćuju prevoz po cijeni autobuske karte", rekla je Kostićeva novinarima u Prijedoru, gdje je danas održan prvi u nizu radnih sastanaka na kojima će biti razmatrani načini rješavanja problema nelegalnog prevoza u Republici Srpskoj. Glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković pojasnio je da su različiti nivoi vlasti nadležni za međunarodni, međuentitetski, entitetski, područni i lokalni prevoz, ocijenivši da je međunarodni prevoz najozbiljniji problem, jer regulativa ne omogućuje graničnoj policiji redovan nadzor u okviru njihovih zadataka. "Nelegalni prevoz je podrivanje poreskog sistema i nije bezbjedan. Širom Republike Srpske predstavićemo akcioni plan za sprečavanje nelegalnog prevoza, napraviti raspored, uvrditi prioritete i mjesečno i kvartalno pratiti efekte", naveo je Drašković. On kaže da su kazne za nelegalan prevoz lica i tereta za fizička lica od 500 do 1.500 KM, a za pravna od 1.000 do 5.000 KM. "Ukupan iznos sankcija republičkog saobraćajnog inspektorata u prošloj godini je 74.000 KM u oblasti drumskog prevoza. Za nelegalni prevoz imali smo 33 sankcije, od kojih je samo jedna izvršena, a sve ostale su na sudu, jer stranke uglavnom traže sudsko postupanje, a to traje", dodao je Drašković. Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Dragoslav Mihajlović rekao je da je ova negativna društvena pojava toliko uzela maha da je ozbiljno ugrozila rad legalnih prevoznika koji, po tom osnovu, gube oko tri miliona maraka godišnje. "Zato smo sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Republičkom upravom za inspekcijske poslove uradili akcioni plan, nešto od zakonskih i podzakonskih akata je već završeno, nešto je u proceduri i vjerujemo da će znatno umanjiti ove gubitke", rekao je Mihajlović. U Republici Srpskoj ima oko 1.400 pravnih lica licenciranih za prevoz stvari i lica.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Krstic Ranko

14.06.2018 08:01

U Krupnju se vec vise godina otac i sin sa kamionima koi nisu ni auto prevoz nit firma prevoze drva i preprodaju i to drva bez potrebni sumarski papira niko i ne dira o oni uredno prave prekrsaj utaja poreza kradja drva i td Gruicic Djuradj i sn Zeljko

ODGOVORITE