Нови министар треба ријешити стари проблем (ВИДЕО)

У фотељу министра здравља и социјалне заштите данас  је и званично засјео нови министар Драган Богдановић.

Република Српска 10.09.2013 | 19:58
Нови министар треба ријешити стари проблем (ВИДЕО)

У фотељу министра здравља и социјалне заштите данас  је и званично засјео нови министар Драган Богдановић. Примопредаја је извршена јутрос без присуства новинара.  За разлику од министара који су се „тихо“ смјенили, синдикалци су много „гласнији“, посебно кад је ријеч о дуговањима према радницима за доприносе.

Дуг здравствених установа у Републици Српској за доприносе за пензијско-инвалидско осигурање у првих шест мјесеци ове године премашио је 32 милиона марака. Највећи дужник је бањалучки
Клинички центар који дугује око 9 милиона марака.

Вишегодишња чекања да се ријеши питање уплате доприноса за здравствене раднике појединих медицинских установа  у Српској морају бити стопирана. Недопустиво је да се медицинари не могу лијечити, а исто тако је дефинитивно јасно да  здравствене установе не могу ријешити тај проблем.

Бивши министар је то разумио и имали смо приједлог акционог плана за измирење дугова - истичу у  Струковном синдикату медицинских сестара и техничара.

Једино  ће бити обзира према потенцијалним пензионерима.

Од новог министра исто се очекује разумјевање и наставак дијалога. Пред њега ће  представници гранског,  Самосталног и  Струковног синдиката медицинских сестара и техничара  изаћи са усаглашеним ставовима. Три захтјева су већ сада позната.

Дуг здравствених установа Пореској управи Републике Српске по основи уплате доприноса износи више од 32 милиона марака. Само  бањалучки Клинички центар дугује око девет милиона марака. Те бројке се односе само на шест мјесеци. То је велик дуг и тешко ће га бити измирити без помоћи са стране - признаје в. д директор  овог центра Горан Рачић.

Тако је „врућ“  кромпир пребачен до новог министра,  коме ће,  по свему судећи  ово бити врела јесен.

ТВ БН[јwплаyер медиаид="48662"]

 

Коментари / 0

Оставите коментар