Novi ministar treba riješiti stari problem (VIDEO)

U fotelju ministra zdravlja i socijalne zaštite danas  je i zvanično zasjeo novi ministar Dragan Bogdanović.

Republika Srpska 10.09.2013 | 19:58
Novi ministar treba riješiti stari problem (VIDEO)

U fotelju ministra zdravlja i socijalne zaštite danas  je i zvanično zasjeo novi ministar Dragan Bogdanović. Primopredaja je izvršena jutros bez prisustva novinara.  Za razliku od ministara koji su se „tiho“ smjenili, sindikalci su mnogo „glasniji“, posebno kad je riječ o dugovanjima prema radnicima za doprinose.

Dug zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje u prvih šest mjeseci ove godine premašio je 32 miliona maraka. Najveći dužnik je banjalučki
Klinički centar koji duguje oko 9 miliona maraka.

Višegodišnja čekanja da se riješi pitanje uplate doprinosa za zdravstvene radnike pojedinih medicinskih ustanova  u Srpskoj moraju biti stopirana. Nedopustivo je da se medicinari ne mogu liječiti, a isto tako je definitivno jasno da  zdravstvene ustanove ne mogu riješiti taj problem.

Bivši ministar je to razumio i imali smo prijedlog akcionog plana za izmirenje dugova - ističu u  Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara.

Jedino  će biti obzira prema potencijalnim penzionerima.

Od novog ministra isto se očekuje razumjevanje i nastavak dijaloga. Pred njega će  predstavnici granskog,  Samostalnog i  Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara  izaći sa usaglašenim stavovima. Tri zahtjeva su već sada poznata.

Dug zdravstvenih ustanova Poreskoj upravi Republike Srpske po osnovi uplate doprinosa iznosi više od 32 miliona maraka. Samo  banjalučki Klinički centar duguje oko devet miliona maraka. Te brojke se odnose samo na šest mjeseci. To je velik dug i teško će ga biti izmiriti bez pomoći sa strane - priznaje v. d direktor  ovog centra Goran Račić.

Tako je „vruć“  krompir prebačen do novog ministra,  kome će,  po svemu sudeći  ovo biti vrela jesen.

TV BN[jwplayer mediaid="48662"]

 

Komentari / 0

Ostavite komentar