ММФ - циљеви испуњени (ВИДЕО)

Међународни монетарни фонд задовољан је извршењем обавеза које су преузели сви нивои власти у БиХ и извјесно је да ће БиХ и даље бити корисник њихових кредита.

Република Српска 10.09.2013 | 19:41
ММФ - циљеви испуњени (ВИДЕО)

Међународни монетарни фонд задовољан је извршењем обавеза које су преузели сви нивои власти у БиХ и извјесно је да ће БиХ и даље бити корисник њихових кредита.Међутим и ММФ је констатовао да стање у буџетима није добро и да се нешто мора подузети.

Ентитетске владе и Институције БиХ испуниле су све обавезе из Стенд бај аранжмана, реформе у оквиру тог програна напредују, привреда показује знакове опоравка, расте индустријска производња и извоз.

Међутим, мисија  ММФ-а констатује да је  упркос економском напретку наплата пореза разочаравајућа.

Ентитети имају дефицит у буџетима и тешко ће испунити задате циљеве и обавезе.  Ентитетске владе мораће осмислити механизме за ефикаснију наплату пореза. ММФ је забринут и због буџета за наредну годину јер још нису почеле припреме нити ико има план буџета за 2014.

Међународни монетарни фонд брине и чињеница да је наредна година изборна. Сумњају да ће
ентитетске владе бити у стању да у јеку предизборне кампање праве уштеде, на рачун социјалних издавањам и плата, као што је то био случај ове године.

ТВ БН[јwплаyер медиаид="48660"]