MMF - ciljevi ispunjeni (VIDEO)

Međunarodni monetarni fond zadovoljan je izvršenjem obaveza koje su preuzeli svi nivoi vlasti u BiH i izvjesno je da će BiH i dalje biti korisnik njihovih kredita.

Republika Srpska 10.09.2013 | 19:41
MMF - ciljevi ispunjeni (VIDEO)

Međunarodni monetarni fond zadovoljan je izvršenjem obaveza koje su preuzeli svi nivoi vlasti u BiH i izvjesno je da će BiH i dalje biti korisnik njihovih kredita.Međutim i MMF je konstatovao da stanje u budžetima nije dobro i da se nešto mora poduzeti.

Entitetske vlade i Institucije BiH ispunile su sve obaveze iz Stend baj aranžmana, reforme u okviru tog prograna napreduju, privreda pokazuje znakove oporavka, raste industrijska proizvodnja i izvoz.

Međutim, misija  MMF-a konstatuje da je  uprkos ekonomskom napretku naplata poreza razočaravajuća.

Entiteti imaju deficit u budžetima i teško će ispuniti zadate ciljeve i obaveze.  Entitetske vlade moraće osmisliti mehanizme za efikasniju naplatu poreza. MMF je zabrinut i zbog budžeta za narednu godinu jer još nisu počele pripreme niti iko ima plan budžeta za 2014.

Međunarodni monetarni fond brine i činjenica da je naredna godina izborna. Sumnjaju da će
entitetske vlade biti u stanju da u jeku predizborne kampanje prave uštede, na račun socijalnih izdavanjam i plata, kao što je to bio slučaj ove godine.

TV BN[jwplayer mediaid="48660"]