“Анонимуси” пријете папи

 Папа Фрањо допутовао је јуче у вишедневну посету Бразилу због које ће у ту земљу допутовати скоро 1,5 милиона ходочасника из целог света, али не само они већ и атеисти и група "Анонимуси" који најављују демонстрације због огромног новца који ће бити потрошен на папину посету.

Република Српска 23.07.2013 | 08:15
“Анонимуси” пријете папи

 Папа Фрањо допутовао је јуче у вишедневну посету Бразилу због које ће у ту земљу допутовати скоро 1,5 милиона ходочасника из целог света, али не само они већ и атеисти и група "Анонимуси" који најављују демонстрације због огромног новца који ће бити потрошен на папину посету.Током своје прве иностране посете, папа ће боравити у Бразилу до 28. јула током обележавања Светског дана младих, великог римокатоличког празника међу младим верницима.

- Стижем у Бразил и срце ми је већ пуно радости јер ћу ускоро са вама тамо прославити 28. Светски дан младих, написао је јуче папа Фрањо на свом налогу на Твитеру.

Најављено је да ће се папа састати са председницом Бразила Дилмом Русеф, док ће у среду посетити храм главне заштитнице Бразила - Богородице Апаресиде, смештен на пола пута између Сао Паула и Рија.

Папа ће у четвртак обићи фавеле, најсиромашније четврти Рија.

Атеисти и припадници хакерске групе "Анонимуси" најавили су да ће организовати демонстрације испред гувернерске палате у Рију током трајања састанка Русефове и папе.

Они замерају бразилским властима због одлуке да издвоје из државне касе чак 53 милиона долара за папину посету.

- Наши лидери морају да буду више у контакту са папом и да улажу више у земљу. Папа је скроман, понизан. Мислим да ће он помислити да је све ово превише, каже у изјави за АФП 60. годишњи Адилсон де Сена, који изнајмљује лежаљке на чувеној Копакабани, где је постављена велелепна бина са које ће папа поздравити младе вернике у четвртак.

Бразил се уз велике мере безбедности спрема да дочека папу Фрању, а безбедносне мере требало би да спрече евентуално понављање социјалних немира какво је виђено прошлог месеца.

Министарство одбране Бразила, које ће координисати безбедност током папине посете, повећало је са 8.500 на 10.266 број особља које ће бити ангажовано - војника, припадника ваздухопловних снага и морнарице.

Поред додатних војних снага, биће спроведена и највећа полицијска операција у историји Рио де Жанеира.

Поред 12.000 полицајаца у граду, у помоћ им долази још 7.000, као и додатних 1.700 припадника елитних Националних снага и јединица федералне полиције.

Коментари / 0

Оставите коментар