“Anonimusi” prijete papi

 Papa Franjo doputovao je juče u višednevnu posetu Brazilu zbog koje će u tu zemlju doputovati skoro 1,5 miliona hodočasnika iz celog sveta, ali ne samo oni već i ateisti i grupa "Anonimusi" koji najavljuju demonstracije zbog ogromnog novca koji će biti potrošen na papinu posetu.

Republika Srpska 23.07.2013 | 08:15
“Anonimusi” prijete papi

 Papa Franjo doputovao je juče u višednevnu posetu Brazilu zbog koje će u tu zemlju doputovati skoro 1,5 miliona hodočasnika iz celog sveta, ali ne samo oni već i ateisti i grupa "Anonimusi" koji najavljuju demonstracije zbog ogromnog novca koji će biti potrošen na papinu posetu.Tokom svoje prve inostrane posete, papa će boraviti u Brazilu do 28. jula tokom obeležavanja Svetskog dana mladih, velikog rimokatoličkog praznika među mladim vernicima.

- Stižem u Brazil i srce mi je već puno radosti jer ću uskoro sa vama tamo proslaviti 28. Svetski dan mladih, napisao je juče papa Franjo na svom nalogu na Tviteru.

Najavljeno je da će se papa sastati sa predsednicom Brazila Dilmom Rusef, dok će u sredu posetiti hram glavne zaštitnice Brazila - Bogorodice Apareside, smešten na pola puta između Sao Paula i Rija.

Papa će u četvrtak obići favele, najsiromašnije četvrti Rija.

Ateisti i pripadnici hakerske grupe "Anonimusi" najavili su da će organizovati demonstracije ispred guvernerske palate u Riju tokom trajanja sastanka Rusefove i pape.

Oni zameraju brazilskim vlastima zbog odluke da izdvoje iz državne kase čak 53 miliona dolara za papinu posetu.

- Naši lideri moraju da budu više u kontaktu sa papom i da ulažu više u zemlju. Papa je skroman, ponizan. Mislim da će on pomisliti da je sve ovo previše, kaže u izjavi za AFP 60. godišnji Adilson de Sena, koji iznajmljuje ležaljke na čuvenoj Kopakabani, gde je postavljena velelepna bina sa koje će papa pozdraviti mlade vernike u četvrtak.

Brazil se uz velike mere bezbednosti sprema da dočeka papu Franju, a bezbednosne mere trebalo bi da spreče eventualno ponavljanje socijalnih nemira kakvo je viđeno prošlog meseca.

Ministarstvo odbrane Brazila, koje će koordinisati bezbednost tokom papine posete, povećalo je sa 8.500 na 10.266 broj osoblja koje će biti angažovano - vojnika, pripadnika vazduhoplovnih snaga i mornarice.

Pored dodatnih vojnih snaga, biće sprovedena i najveća policijska operacija u istoriji Rio de Žaneira.

Pored 12.000 policajaca u gradu, u pomoć im dolazi još 7.000, kao i dodatnih 1.700 pripadnika elitnih Nacionalnih snaga i jedinica federalne policije.

Komentari / 0

Ostavite komentar