Заштитити домаћу производњу

Влада РС упутила је Министарству спољне трговине и економских односа БиХ информацију у којој се тражи заштита домаће пољопривредне производње од конкуренције из увоза.

Република Српска 11.07.2013 | 08:45
Заштитити домаћу производњу

Влада РС упутила је Министарству спољне трговине и економских односа БиХ информацију у којој се тражи заштита домаће пољопривредне производње од конкуренције из увоза.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, казао је да би тај документ ускоро могао да се нађе на дневном реду Савјета министара.

"Подржавам сваку иницијативу која иде у прилог заштити домаће производње, укључујући и ову посљедњу Владе РС. Информација ће веома брзо бити размотрена и припремљена за сједницу Савјета министара БиХ", истакао је Шаровић, први човјек Министарства које овај документ треба да предложи Савјету министара БиХ.

Једна од кључних и практичних заштитних мјера предвиђених у информацији коју је усвојила Влада РС, подразумијева увођење посебне накнаде на увоз меса, прерађевина од меса, воћа и поврћа у БиХ, а све с циљем заштите тешко угрожене домаће пољопривредне производње.

У информацији се даље наводи да би се приход од додатног увозног намета сакупљао на издвојеном рачуну Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, а предложено је да се новац сваких седам дана распоређује ентитетима и Брчко дистрикту.

Кориштење тог новца било би стриктно намјенски дефинисано, а њиме би располагала ентитетска министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде преко посебног намјенског рачуна.

"Накнада за концесију на увозну дјелатност не представља фискално оптерећење и није директан приход буџета РС и БиХ. Овај вид оптерећења ничим не угрожава привредне субјекте из земаља извозница у царинском поступку", наводи се у информацији.

Даље се наводи да је доношење ове одлуке у потпуности унутрашње питање БиХ и као такво није препрека у међународним уговорима које има БиХ.

У виду опште констатације овог документа, наведено је да је стање пољопривреде и прехрамбене индустрије РС и БиХ директна посљедица недовољне и неадекватне заштите домаће производње, лоше испреговараних услова и потписаних споразума, разних злоупотреба, недовољног и неодговорног рада свих инспекцијских органа, у првом реду са нивоа БиХ, а и са нивоа РС.

Стево Мирјанић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства РС, оцијенио је да је Министарство на чијем је челу, иако није надлежно за највећи број активности у вези са спољнотрговинским пословањем, ипак снажно заинтересовано за рјешавање ових проблема.

"Највише смо заинтересовани за то, јер је у РС пољопривреда више развијена у односу на ФБиХ. И што јесте, досад су се надлежне институције мало бавиле рјешавањем ових проблема", рекао је Мирјанић.

На великом броју граничних прелаза не раде ваге, те се манипулише количинама увезене робе. Трошкови царинских прегледа у БиХ значајно су нижи него у земљама у региону, што значајно утиче на конкурентност домаће робе, упозоравају у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Овакву оцјену својим практичним искуством потврђују и пољопривредници. Раде Јовићевић, потпредсједник Удружења произвођача поврћа РС, истакао је да је општепозната ствар да је на граничном прелазу Рача вага неисправна.

"Вага на овом прелазу недавно је товар од 33 тоне лука извагала као само 13 тона. Ово је нечувено. Када би се у земљу регуларно увозило, односно када би се приказивале праве цијене и количине, нама заиста не би биле потребне никакве мјере заштите производње", каже Јовићевић.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, најавио је да је БиХ на прагу постизања договора за наставак извоза млијека у Хрватску.

"На рјешавању ове тешке ситуације за БиХ и Хрватску интензивно са нама раде ентитетска министарства, Канцеларија за ветеринарство БиХ и Европска комисија. Јавност ће конкретне одговоре о разрјешењу проблема с извозом млијека у Хрватску добити ових дана", рекао је Шаровић.

Коментари / 0

Оставите коментар