Нису плаћали порез: У блокади Ђурић, Богићевић, Пинк...

Прошле недеље је Пореска управа, по налогу министра финансија Млађана Динкића, блокирала рачуне свих компанија које имају дуг за порез, а нису прихватиле да са порезницима направе уговор о репрограму старог дуга.

Република Српска 08.07.2013 | 09:15
Нису плаћали порез: У блокади Ђурић, Богићевић, Пинк...

Прошле недеље је Пореска управа, по налогу министра финансија Млађана Динкића, блокирала рачуне свих компанија које имају дуг за порез, а нису прихватиле да са порезницима направе уговор о репрограму старог дуга.

Међу њима су и компаније „Зекстра“ (Драган Ђурић), „Фармаком“ (Мирослав Богићевић), „Интеркоп“, али и КК Партизан, ФК Војводина, ФК Смедерево...

У најављеном пооштравању финансијске дисциплине први су се, како сазнаје „Блиц“, нашли они чије су фирме биле активне, а који су годинама, већ традиционално, на листи највећих пореских дужника. Како нам је потврђено, блокаде рачуна нису извршене преко ноћи. Порезници су од министра финансија добили налог да прво покушају да са власницима бројних компанија које дугују за порез (свако девето са листе највећих пореских дужника је активно) прво понуде могућност да заостали порез плате на рате у наредне две године.

 Ова могућност одавно је, иначе, предвиђена, али се до сада баш и није примењивала. Услов за остваривање права на репрограм има компанија која порезницима да адекватне гаранције и редовно измирује све актуелне пореске обавезе. У случају да са обавезама касни, закон предвиђа раскид уговора о репрограмирању и блокаду рачуна до намирења заосталих обавеза.

- Порезници су у претходном периоду контактирали све оне који дугују за порез, а раде. Многи од њих озбиљно су схватиле понуду Пореске управе за потписивање уговора о репрограму. Циљ је да се у што краћем року сви дугови намире - каже извор „Блица“.

Тако је, рецимо, прошле недеље, након блокаде рачуна, уговор о репрограму потписао „Пинк“. Дуг ФК Партизан од 612 милиона динара је у мировању, а обавезе према држави намирују на време. Слично је и са ФК Црвена звезда која дугује 373 милиона динара, као и са КК Црвена звезда. У програму репрограма је, рецимо, и Медицински факултет у Нишу који је са преко 300 милиона динара један од рекордера међу државним фирмама које дугују.

Ускоро ће, судећи према најавама из Владе, слично проћи и све локалне самоуправе које на време не измирују обавезе. Влада је, како сазнајемо, у петак, на захтев министра финансија, донела одлуку да се свим локалним самоуправама које не измирују обавезе, понуди репрограм дугова, уз измиривање нових обавеза.

- Све локалне самоуправе које имају дуговања имаће могућност да са Пореском управом направе уговор о репрограмирању обавеза. Према закону, дужне су да за то положе гаранцију. У овом случају, могуће је да се као гаранција предложи буџет локалне самоуправе или трансфери које добија из републичке касе. Локалне самоуправе ће, у том смислу, морати да воде рачуна о свим институцијама чији су оснивачи, јер ће се и у том случају ићи на блокаду рачуна општине или града - објашњава извор „Блица“ и додаје да сви они који нису у прилици да положе гаранције за репрограм морају да покрену процес реорганизације или стечај.

Сличан налог је министар Динкић дао и када су у питању грађани који дугују за порез. Њихова имена су тајна, јер је, по захтеву повереника Родољуба Шабића, забрањено да Пореска управа објављују спискове дужника.

Коментари / 0

Оставите коментар