Nisu plaćali porez: U blokadi Đurić, Bogićević, Pink...

Prošle nedelje je Poreska uprava, po nalogu ministra finansija Mlađana Dinkića, blokirala račune svih kompanija koje imaju dug za porez, a nisu prihvatile da sa poreznicima naprave ugovor o reprogramu starog duga.

Republika Srpska 08.07.2013 | 09:15
Nisu plaćali porez: U blokadi Đurić, Bogićević, Pink...

Prošle nedelje je Poreska uprava, po nalogu ministra finansija Mlađana Dinkića, blokirala račune svih kompanija koje imaju dug za porez, a nisu prihvatile da sa poreznicima naprave ugovor o reprogramu starog duga.

Među njima su i kompanije „Zekstra“ (Dragan Đurić), „Farmakom“ (Miroslav Bogićević), „Interkop“, ali i KK Partizan, FK Vojvodina, FK Smederevo...

U najavljenom pooštravanju finansijske discipline prvi su se, kako saznaje „Blic“, našli oni čije su firme bile aktivne, a koji su godinama, već tradicionalno, na listi najvećih poreskih dužnika. Kako nam je potvrđeno, blokade računa nisu izvršene preko noći. Poreznici su od ministra finansija dobili nalog da prvo pokušaju da sa vlasnicima brojnih kompanija koje duguju za porez (svako deveto sa liste najvećih poreskih dužnika je aktivno) prvo ponude mogućnost da zaostali porez plate na rate u naredne dve godine.

 Ova mogućnost odavno je, inače, predviđena, ali se do sada baš i nije primenjivala. Uslov za ostvarivanje prava na reprogram ima kompanija koja poreznicima da adekvatne garancije i redovno izmiruje sve aktuelne poreske obaveze. U slučaju da sa obavezama kasni, zakon predviđa raskid ugovora o reprogramiranju i blokadu računa do namirenja zaostalih obaveza.

- Poreznici su u prethodnom periodu kontaktirali sve one koji duguju za porez, a rade. Mnogi od njih ozbiljno su shvatile ponudu Poreske uprave za potpisivanje ugovora o reprogramu. Cilj je da se u što kraćem roku svi dugovi namire - kaže izvor „Blica“.

Tako je, recimo, prošle nedelje, nakon blokade računa, ugovor o reprogramu potpisao „Pink“. Dug FK Partizan od 612 miliona dinara je u mirovanju, a obaveze prema državi namiruju na vreme. Slično je i sa FK Crvena zvezda koja duguje 373 miliona dinara, kao i sa KK Crvena zvezda. U programu reprograma je, recimo, i Medicinski fakultet u Nišu koji je sa preko 300 miliona dinara jedan od rekordera među državnim firmama koje duguju.

Uskoro će, sudeći prema najavama iz Vlade, slično proći i sve lokalne samouprave koje na vreme ne izmiruju obaveze. Vlada je, kako saznajemo, u petak, na zahtev ministra finansija, donela odluku da se svim lokalnim samoupravama koje ne izmiruju obaveze, ponudi reprogram dugova, uz izmirivanje novih obaveza.

- Sve lokalne samouprave koje imaju dugovanja imaće mogućnost da sa Poreskom upravom naprave ugovor o reprogramiranju obaveza. Prema zakonu, dužne su da za to polože garanciju. U ovom slučaju, moguće je da se kao garancija predloži budžet lokalne samouprave ili transferi koje dobija iz republičke kase. Lokalne samouprave će, u tom smislu, morati da vode računa o svim institucijama čiji su osnivači, jer će se i u tom slučaju ići na blokadu računa opštine ili grada - objašnjava izvor „Blica“ i dodaje da svi oni koji nisu u prilici da polože garancije za reprogram moraju da pokrenu proces reorganizacije ili stečaj.

Sličan nalog je ministar Dinkić dao i kada su u pitanju građani koji duguju za porez. Njihova imena su tajna, jer je, po zahtevu poverenika Rodoljuba Šabića, zabranjeno da Poreska uprava objavljuju spiskove dužnika.

Komentari / 0

Ostavite komentar