Одлагања суђења 115 милијарди динара

 Грађани Србије годишње плаћају 115 милијарди динара због бесконачно дугих судских процеса јер се у правосуђу бележи чак милион одлагања.

Република Српска 08.07.2013 | 08:45
Одлагања суђења 115 милијарди динара

 Грађани Србије годишње плаћају 115 милијарди динара због бесконачно дугих судских процеса јер се у правосуђу бележи чак милион одлагања.

Ова алармантна рачуница сврстава српске судове у једне од најспоријих у Европи.Пред српским судовима се тренутно води 5,3 милиона процеса. Правосуђе, стручњаци и адвокати, по грубој рачуници изведеној из праксе, наводе да сваке године буде око милион одлагања на суђењима. Ако се узме да одржавање рочишта кошта између 30.000 и 200.000 динара, добије се да Србија годишње губи 115 милијарди.Иако Закон о кривичном поступку јасно одређује када се неко суђење може или мора одложити, поједине судије свакодневно померају суђења из крајње нелегитимних разлога: окривљени су на летовању, адвокат није успео да стигне због гужве у саобраћају, блокиран је рачун суда или се датум рочишта поклапа са Парадом поноса, као у случају последњег одложеног суђења активистима “Образа”.Рочишта се померају најчешће због изостанка туженог, тужиоца или сведока, па чак и представника Тужилаштва и судија. Здравствени разлози и неуручење позива су најчешћа оправдања, а не заостају ни она “необична” које поједине судије из непознатих разлога уважавају, не спроводећи притом санкције на које имају право. Портпарол Првог основног суда, судија Ивана Рамић објашњава за “Блиц” када се у кривичном поступку суђење мора одложити, а када се неометано може одржати.- У кривичном процесу за дело којим је запрећена казна затвора више од пет година суђење не може да се одржи без присуства окривљеног или тужиоца. Зато и скраћеном поступку, окривљени не мора да буде присутан већ само његов бранилац. Уколико се окривљени у пуном процесу не појави на претресу на који је уредно позван, судија тек онда може да наложи његово привођење или притварање - наводи судија Рамић.Одлагања су честа и јер учесници у суђењу избегавају да приме судски позив.Ту је суд готово немоћан. - Када странка одбије да прихвати позив и не појави се на суду, не постоји друго решење него да се претрес одложи. Санкције било које врсте судија може да изрекне једино ако има потврду да је позив уредно уручен - истакла је Ивана Рамић.

Коментари / 0

Оставите коментар