Odlaganja suđenja 115 milijardi dinara

 Građani Srbije godišnje plaćaju 115 milijardi dinara zbog beskonačno dugih sudskih procesa jer se u pravosuđu beleži čak milion odlaganja.

Republika Srpska 08.07.2013 | 08:45
Odlaganja suđenja 115 milijardi dinara

 Građani Srbije godišnje plaćaju 115 milijardi dinara zbog beskonačno dugih sudskih procesa jer se u pravosuđu beleži čak milion odlaganja.

Ova alarmantna računica svrstava srpske sudove u jedne od najsporijih u Evropi.Pred srpskim sudovima se trenutno vodi 5,3 miliona procesa. Pravosuđe, stručnjaci i advokati, po gruboj računici izvedenoj iz prakse, navode da svake godine bude oko milion odlaganja na suđenjima. Ako se uzme da održavanje ročišta košta između 30.000 i 200.000 dinara, dobije se da Srbija godišnje gubi 115 milijardi.Iako Zakon o krivičnom postupku jasno određuje kada se neko suđenje može ili mora odložiti, pojedine sudije svakodnevno pomeraju suđenja iz krajnje nelegitimnih razloga: okrivljeni su na letovanju, advokat nije uspeo da stigne zbog gužve u saobraćaju, blokiran je račun suda ili se datum ročišta poklapa sa Paradom ponosa, kao u slučaju poslednjeg odloženog suđenja aktivistima “Obraza”.Ročišta se pomeraju najčešće zbog izostanka tuženog, tužioca ili svedoka, pa čak i predstavnika Tužilaštva i sudija. Zdravstveni razlozi i neuručenje poziva su najčešća opravdanja, a ne zaostaju ni ona “neobična” koje pojedine sudije iz nepoznatih razloga uvažavaju, ne sprovodeći pritom sankcije na koje imaju pravo. Portparol Prvog osnovnog suda, sudija Ivana Ramić objašnjava za “Blic” kada se u krivičnom postupku suđenje mora odložiti, a kada se neometano može održati.- U krivičnom procesu za delo kojim je zaprećena kazna zatvora više od pet godina suđenje ne može da se održi bez prisustva okrivljenog ili tužioca. Zato i skraćenom postupku, okrivljeni ne mora da bude prisutan već samo njegov branilac. Ukoliko se okrivljeni u punom procesu ne pojavi na pretresu na koji je uredno pozvan, sudija tek onda može da naloži njegovo privođenje ili pritvaranje - navodi sudija Ramić.Odlaganja su česta i jer učesnici u suđenju izbegavaju da prime sudski poziv.Tu je sud gotovo nemoćan. - Kada stranka odbije da prihvati poziv i ne pojavi se na sudu, ne postoji drugo rešenje nego da se pretres odloži. Sankcije bilo koje vrste sudija može da izrekne jedino ako ima potvrdu da je poziv uredno uručen - istakla je Ivana Ramić.

Komentari / 0

Ostavite komentar