PS NATO saveza prepoznaje BiH kao zemlju saradnicu

Popa je rekla kako PSNATO-a prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao zemlju saradnicu, te upravo iz tog razloga, a što je najavio i predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba, razmatrano je unapređenje statusa i povećanje broja članova Delegacije PSBiH.

Bosna i Hercegovina 25.05.2024 | 23:04
PS NATO saveza prepoznaje BiH kao zemlju saradnicu

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović (SNSD) učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji.

Prvi dan otvoren je sjednicama Odbora za ekonomiju i sigurnost, Odbora za nauku i tehnologiju, te Odbora za odbranu i sigurnost PSNATO-a, a na kojem se razmatra i preliminarni nacrt izvještaja "Zapadni Balkan: Obnovljeni bezbjednosni izazovi na pragu NATO-a", izvjestioca lorda Marka Lancastera iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a u okviru čega su članovi Delegacije PSBiH aktivno učestvovali.

Članovi Delegacije održali su i radni sastanak s generalnom sekretarkom PSNATO-a Ruxandrom Popa, tokom kojeg su se osvrnuli na ispunjene zaključke s prethodnog sastanka u pogledu organizovanja Rose-Roth seminara i održanog događaja Sjevernoatlantskog vijeća u Sarajevu.

Takođe, posjeta Briselu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH ocijenjena je uspješnom i primjerom dobre prakse koja se, kako je kazano, u budućnosti treba nastaviti.

Popa je rekla kako PSNATO-a prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao zemlju saradnicu, te upravo iz tog razloga, a što je najavio i predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba, razmatrano je unapređenje statusa i povećanje broja članova Delegacije PSBiH.

Naglašeno je da posvećenost PSNATO-a Bosni i Hercegovini, te regiji Zapadnog Balkana pokazuju i izvještaji koji su na dnevnom redu odbora. Sastanak je zaključen razgovorom o predstojećim aktivnostima PSNATO-a, kao i najavom idućeg proljetnog zasjedanja u Dejtonu, SAD, koje će, kako je rečeno, i samim mjestom održavanja, biti posvećeno obilježavanju godišnjice potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

(Agencije) 

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Vesna Bajič

26.05.2024 07:22

Čuj, Obren Petrović, pa zar nikoga školovanijeg, pametnijeg, poštenijeg, sa znanjem,kulturnijeg, SNSD nema da nas predstavlja i sarađuje sa delegacijama. Nema došli smo do dno dna sa lopvima.

ODGOVORITE
Name

Pb

26.05.2024 10:07

Biraju se najgori sljamovi, tako funkcionira zapad

Name

Re

26.05.2024 11:32

Dal je papak obren ofarbao kosu?

Name

ps

26.05.2024 07:34

Zapad čini sve da u BiH stvori novi haos, Bošnjaci nikad nisu imali slabije lidere koji prihvataju igru i uvlače svoj narod u haos umjesto da traže kompromise, investicije, puteve, žive u Federaciji siromašnije nego Albanci ali kliču NATOu

ODGOVORITE
Name

Re ps

26.05.2024 22:49

Ne luoaj,čuj žive slabije nego albanci,pogledaj kaki srbi u r.s žive pa onda dođi u FBiH i vidi koliko se ovde zarađuje,troši,proizvodi nekoliko puta više nego u r.s.

Name

Oven

26.05.2024 09:34

Obren expert za nešto?

ODGOVORITE
Name

Xxx

26.05.2024 09:52

Cuj Obren Petrović. Ha ha.ha.

ODGOVORITE
Name

Driugauvugla

26.05.2024 10:13

Koliko balvan (na fotosu desno)treba prevodilaca u komunikaciji sa strancima ?Minimum 2 ,jedan u svakom slucaju za engleski jezik ,ali najvjerovatnije i za srpski ,jer doticni kad progovori fale mu samo tanjirača i brnača i,zmedju ostalih traktorskih prikljucaka .Jos jedan dokaz da smo zvanicno postali sinonim za krkanluk i seljakluk.

ODGOVORITE
Name

Rade to namjerno

26.05.2024 10:43

Guraju SNSD u atlantske integracije da se Bajini pokažu ( a to stalno cine) kao oni dobri i kooperativni.Plus guraju prst u oko nama koji ih preziremo da pokažu da su oni kao bitni i da im zaboravimo kriminal i korupciju. Bagra i šljam su na sve spremni samo da se očuva od naroda pokradeno. A i zapadnjacima to dobro dođje jer potpisace sve ovi sa orasima u džepovima. Tako se to radi.

Name

NATO-OTAN

26.05.2024 10:31

Суштина текста је да НАТО препознаје БиХ као земљу сарадницу, не као кандидата или члана. А који ће мамлаз бити на конференцији је небитно јер су сви на власти у БиХ такви.

ODGOVORITE
Name

Vidi ovog apsurda

26.05.2024 10:46

Covjek kome se sudi za 11 nastradalih u poplavama seta kao delegacija po Sofiji i novo odijelo mu kupili pa i kravatu da ljepše izgleda. Seljacine ortodoksne.

ODGOVORITE
Name

Zanatski centar

26.05.2024 12:05

Obren nekog predstavlja i pregovara? Ovo je vrhunac ljudske nepismenosti!

ODGOVORITE
Name

Re

26.05.2024 17:31

Isti je kao sulic.