Žetva pšenice počinje, otkupne cijene nema

"Žetva pšenice počinje, a otkupne cijene nema. Dok poljoprivrednici najavljuju proteste, iz Gradske uprave Bijeljina na sastanak pozivaju predstavnike nadležnih institucija. Odazvali se ili ne, sastanak će biti svakako održan sa poljoprivrednicima i mlinsko pekraskim proizvođačima kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje."

Republika Srpska 17.06.2024 | 11:33
Žetva pšenice počinje, otkupne cijene nema

Izjavio je ovo u Jutarnjem programu BN TV, Sreten Vučković, načelnik Odjeljenje za poljoprivredu u Bijeljini, dodajući da je svake godine isti scenario.

"Poljoprivrednici u neizvjesnosti da li će im se njihov rad isplatiti. Žetva počinje, a cijena otkupa još nije poznata. Iz Gradske uprave Bijeljina uputili su poziv na sastanak ministarstvu poljoiprivrede RS, predsjedniku Vlade, kao i ministrarsvtu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa", kazao je Vučković i dodao:

"Odgovor je stigao samo iz ministarstva poljoprivrede u kome se navodi da Gradska uprava treba da se bavi drugim poslovima, da to nije njena nadležnost te da je pšenica berzanska roba, a ne strateški proizvod."

Kako kaže, to je malo neozbiljno, valjda toliko znamo da je pšenica berzanska roba, ali isto tako pšenica je naš strateški proizvod i zahtjeva jedan ozbiljan pristup.

On je prokomentarisao i ideju Milorada Dodika o formiranju zajedničkih robnih rezervi sa Srbijoim nazvavši je populističkom.

„Prije svega to sa pravne strane nije moguće. Imali smo mi Robne rezerve. Već godinama sugerišemo da se ponovo oforme robne rezerve, međutim od toga nema ništa.

Robne rezerve su sedam, osam godina u stečaju, desetine miliona maraka u gubitku. Međutim, za razliku od Srbije gdje su oni koji su počinili malverzacije završili u zarvoru, kod nas to nije slučaj“, kaže Vučković.

U narednih desetak dana, najavljuje Vučković, u primjeni će biti Pravilnik o podsticajima, nakon čega će poljoprivrednici moći da podnose zahtjeve.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

aćim

17.06.2024 11:48

Prodajte pšenicu nekom drugom ove ko jb.

ODGOVORITE
Name

Direkt

17.06.2024 12:21

Nema, svuda je cijena ista, pošto berza određuje cijenu. Riješenje je u skladištenju i čekanju bolje cijene, ali to je kockanje, jer može biti i niža. S obzirom da je trenutno viša od regularne, vrlo je moguće da će biti niža u dolazećem vremenu.

Name

Šandor

17.06.2024 14:26

Džaba orali Orbanovi 5 traktora !

Name

Kuku majko srpska

17.06.2024 13:37

Mlinari sve diriguju.Nema drzave. Unistena.

ODGOVORITE
Name

Gogi

17.06.2024 14:00

Ukrajina nezna sta ce sa psenicom

ODGOVORITE
Name

Predlog

17.06.2024 15:10

Svako domacinstvo da kupi minimalno po 100 kg pšenice pomozimo vrijedne ratare zdravo se hranimo i ujedno eliminišimo nakupce i švercere

ODGOVORITE