Sud BiH ostao bez novca, upitno održavanje suđenja

Sud Bosne i Hercegovine obavijestio je advokatske komore u BiH da nema više novca za troškove branilaca po službenoj dužnosti, te da pojedini advokati zbog nagomilanih obaveza ne žele da dolaze na ročišta.

Bosna i Hercegovina 16.06.2024 | 11:05
Sud BiH ostao bez novca, upitno održavanje suđenja

Kako CAPITAL saznaje u komore je stigao dopis Suda u kojem se navodi da su troškovi ogromni, a da se dugovanja gomilaju dok Ministarstvo finansija i trezora ovaj problem ignoriše.

Naime, ovo ministarstvo ne odgovara na pozive Suda BiH da isplati novac iz tekuće rezerve, a ni u Ministarstvu pravde BiH se nisu previše potresli stanjem koje je po ocjeni Suda alarmantno.

Tako se pismu navodi da sud neće imati novca, niti će ga moći osigurati te da je u pitanje doveden njegov rad.

Sud takođe upozorava da bi troškovi uskoro mogli biti veći ako bi advokati odlučili da sudskim putem zatraže svoja potraživanja.

Za advokate u Republici Srpskoj ovo je veliko razočarenje jer se sve dešava u jeku kampanje kroz koju pokušavaju podići cijene svojih usluga.

Kako su saopštili u Advokatskoj komori Republike Srpske, u periodu od skoro godinu dana obje advokatske komore su preko svojih predstavnika vodile intenzivne pregovore sa predstavnicima entitetskih ministarstava pravde, kao i sa ministrom pravde BiH u vezi novih tarifa, ali da trenutna situacija ukazuje da će svoje namjere teško ostvariti.

“Od obećanja da ćе se zahtjevi advokatskih komora uvažiti u razumnom roku došli smo u situaciju da nakon gotovo godiпu dana od početka tih pregovora, sada nеma sredstava za isplatu naknada braniocima ро službenim dužnostima pred Sudom BiH. lgnorantski stav nadležnih institucija prema nastalom problemu samo doprinosi јаčanju nepovjerenja građana u pravosudni sistem”, saopšteno je iz komore.

Oni ne isključuju ni mogućnost totalne obustave rada.

“Zbog nastale situacije, obje advokatske komore ćе u narednom periodu razmotriti načine preduzimanja i radikalnіijih mjera, i u tom smislu svakako mjeru obustave rada u segmentu odbrana po službenoj dužnosti”, zaključuje se u saopštenju.

(Kapital/foto: Sud BiH)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ne brinite

16.06.2024 11:22

Kad Burle dobije nove sankcije itekako će narediti Amidžiću da prebaci nivac za rad suda.

ODGOVORITE
Name

jaaa

16.06.2024 12:03

Pa zar sad da ostanete bez novca,čemu onda pozivate Dodika na ročišta tolika ako nemate para,Mile slobodan si do daljnjeg,dokaz da je BiH država samo na papiru,ništa ne funkcioniše i nema para do daljnjeg,to samo u Bosni ima više nigdje što se radi.

ODGOVORITE
Name

Xx

16.06.2024 13:09

Netreba im novac kada nista i nerade.

ODGOVORITE
Name

Skoda

16.06.2024 13:24

Aaaa Boze, pa sta ce onda biti sa Osnovnim sudom u BL?! Sta se sve prica, da covjek ne povjeruje.

ODGOVORITE
Name

Svi znaju

16.06.2024 13:41

Dok ne kupite onu zgradurinu u BL za UIO Mile će vršiti opstrukcije jer to je njegovo a Radišić je samo maska. E kad to kupite i da strpaju 100 miliona u džep tad može sve. A čudimo se sto će nam visoki predstavnik u BiH pa zar ne vidite šta rade vlasti i treba nam 10 visokih da bi nešto krenulo.

ODGOVORITE
Name

Glogovaca

16.06.2024 17:10

Taman kada se treba suditi Burletu mora sud otici u stecaj! Kakav odlican tajming, bravo za Burlu!

ODGOVORITE