Zašto su termalne kamere nabavljane višestruko skuplje?

U banjalučkom Okružnom sudu danas je nastavljeno suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zekljkoviću, Draganu Dubravcu direktoru firme Promeding, Saši Markoviću, vlasniku Turističke agencije Travel for fan, Saniju Crljiću bivšem direktoru firme Sineks laboratorija, kao i Slavku Bojiću direktoru firme Prokontrol.

Republika Srpska 24.05.2024 | 14:09
Zašto su termalne kamere nabavljane višestruko skuplje?

Na još jednom glavnom pretresu u banjalučkom Okružnom sudu otvorena su brojna pitanja: na koji način su nabavljane termalen kamere u vrijeme pandemije virusa korona, da li su ispoštovane sve procedure i kako se desilo to da su kamere koje su javne institucije nabavljale, bile višestruko skuplje od onoga što su nudile druge firme?

Svjedok Aleksandar Dunović, zaposlen u Kliničkom centru Republike Srpske kao šef Službe bezbjednosti je pored ove funkcije bio i član kovid tima UKC-a u vrijeme pandemije.

Kaže da su u tom periodu došli na ideju da nabave termalne kamere koje mogu da mjere tjelesnu temperaturu na daljinu. Nabavljeno je 20-ak ručnih i 6 stacioniranih kamera, određena je ukupna cijena između 150 i 180 hiljada maraka.

Kaže da u tom trenutku nije bilo drugog izbora, međutim navodi da je sve pojedinosti oko nabavke i cijena provodio Institut za javno zdravstvo i da je o svemu informisan generalni direktor Kliničkog centra.

"Na tržištu bivše Jugoslavije nije bilo takvih kamera. Mislim da su sve nabavke išle preko Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Vlade", rekao je Dunović.

Sve se dešavalo u aprilu 2020. godine. Iz tužilaštva je ukazano da je u međuvremeno stigla ponuda firme iz Širokog Brijega sa višestruko jeftinijim kamerama, ali da je Institut nabavio kameru po cijeni od čak 34 hiljade 500 maraka, iako je pomenuta firma istu nudila po cijeni od 13200 konvertibilnih maraka. Predstavnik firme iz Širokog Brijega Ivica Brekalo je u svjedočenju potvrdio navode da su slali jeftinije ponude, međutim bez ikakvog efekta.

"Mislim da je nuđeno svim javnim ustanovama u cijeloj Bosni i Hercegovini, međutim kod mene je neko kupio kameru tek u šestom ili sedmom mjesecu", poručio je Brekalo.

Zeljkovićeva odbrana je ukazivala na to da je za kamere bila potrebna i dodatna oprema kao što je server, kablovi, ali i montaža, čime su priču usmjervali na to da drastična razlika u cijeni ima opravdanje. Nastavak ročišta zakazan je za 31. maj.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Objasniti

24.05.2024 14:12

Zato se Republika Srpska pljačka od strane patriota I srbendi ,I tako unistava.

ODGOVORITE
Name

Realno

24.05.2024 15:17

Kako ovog Zeljkovića nije sramota da zlostavlja sve ove ljude sa kojima je radio...djukelo jedna, na smrti mnogih si htio da se obogatiš...i ti i onaj ko te postavio u Institut i kome si kese sa njegovim dijelom plijena, u kešu nosio...svi znamo a znaju i glasači USrpskoj...priznaj i spasi se fukaro...priznaj, odrobijaj i zamoli narod kome valjda pripadaš za oprost...možda ti i oproste naravno kada ukažeš na krupne lopovske probisvete koji nam i dalje krv, budžete i budućnost sišu i uništavaju...hajde priznaj nesoju, spasi se prokletinjo

ODGOVORITE
Name

Pravda

24.05.2024 15:21

Ovaj Dunovic je bio portir za vrijeme dr Stanetica,kupio je diplomu i namolio Djajica da ga postavi za nekog sefica. Klosar obicni

ODGOVORITE
Name

jaaa

24.05.2024 16:05

Zbog tog što su mislili da neće nikad odgovarat za taj kriminal dok je narod umirao na UKC-u,bagra.

ODGOVORITE
Name

Al ne smiju i dalje

24.05.2024 17:36

Da spomenu Stevandica ni pod razno. Sto ti je strah za gu.icu da propadas i ti i porodica al stitis debelu guzicu drugom.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

24.05.2024 19:19

Zašto maltretirate i ponižavate sve te ljude. Odgovor je kod Stevandića. Njega Vi držite. Ako nemožete Vi može SIPA. Ali prvo protjerajte Ćuluma odavno pemzionera.

ODGOVORITE
Name

Vanja

24.05.2024 20:39

Cuj zasto,pa da bi se zaradilo i nakralo i da bog da na lijekove bagra trosila

ODGOVORITE
Name

Lopovska posla

25.05.2024 16:17

Ah zašto, doktorska posla..

ODGOVORITE
Name

Tupa lupa

25.05.2024 16:19

Za doktore nema suda.

ODGOVORITE
Name

Uprava

26.05.2024 18:56

Za ovo je odgovoran stevadic Nenad iz toga se stranka posla finasirala. Neka sipa istrazi papire i djelovanje te stranke u tom periodu

ODGOVORITE