Ko je Gordana Siljanovski Davkova nova predsjednica?

Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja VMRO DPME, stranke bliske Srbiji, Rusiji i Mađarskoj ubedljivo je u prvom krugu izbora pobedila svog glavnog suparnika aktuelnog predsednika Severne Makedonije i kandidata vladajućeg SDSM Stevu Pendarovskog, sa kojim ide u drugi krug izbora.

Region 09.05.2024 | 11:45
Ko je Gordana Siljanovski Davkova nova predsjednica?

Kako je objavila Državna uzborna komisija (DIK), Siljanovska Davkova je dobila 324.177 ili 39,97 odsto, a Stevo Pendarovski 161.393 glasa ili 19,9 odsto.

Makedonski građani su u nedelju, u prvom krugu sedmih po redu predsedničkih izbora od osamostaljenja zemlje, birali između sedam kandidata.

Drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.

I pre pet godina Pendarovski i Siljanovska Davkova odmerili su snage u dru­gom iz­bor­nom kru­gu ka­da je pred­sed­nič­ko me­sto na iz­bo­ri­ma iz­vo­je­vao Ste­vo Pen­da­rov­ski. Međutim, razlika u rezultatikma između dvoje kandidata 2019. bila je znatno manja – Pendarovski (42,85 posto); Siljanovska Davkova (42,24 posto).

Davkova je priznala da je rezultat prvog kruga izbora „neverovatno inspirativan“ te da je ovo početak jednog novog vremena.

Najavila je da će (ako bude izabrana za predsednicu) sarađivati sa strankom koja ju je predložila, ali i sa opozicijom, sa nevladinim organizacijama, sa medijima.

„Uveravam vas da ću se truditi svaki dan da dokažem da sam tamo ne zbog svoje političke karijere, već zbog Makedonije“, rekla je kandidatkinja makedonske konzervativne opozicione partije VMRO DPMNE.

Dodala je da će se u drugom krugu izbora ponašati sa dužnim poštovanjem prema onome sa kim će morati da se takmiči.

„Naravno očekujem isti takav odnos. Mislim da ne treba da bacamo senku na ovo što se danas desilo, treba da inspirišemo građane, da ih ubedimo da vredi izaći na izbore, da čuju da smo ponosni, posebno na građane, a bez građana nema gorde (ponosne) Makedonije“, rekla je Gordana Siljanovska Davkova.

Izbori su održani usred dvogodišnjeg sukoba između vlade i opozicije oko toga kako se nositi sa susednom Bugarskom koja blokira njen put ka članstvu u EU.

Ko je Gordana Siljanovski Davkova?

Supruga, majka, profesorka, aktivistkinja, ekspetkinja, vegetarijanka, rokerka – ovim redosledom reči Davkova je sebe predstavila na društvenoj mreži X. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Makedonija uoči prvog kruga kazala je, između ostalog, dada ruski uticaj postoji u njenoj zemlji, ali je veoma mali.

Odbija da se povezuje sa nekadašnjim zvaničnicima VMRO DPMNE koji su završili na američkoj crnoj listi, između ostalih i odbegli bivši premijer Nikola Gruevski koji je našao utočište u Orbanovoj Mađarskoj.

Severna Makedonija je, kazala je, poslednji put bila ponosna pre potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Gordana Siljanovska-Davkova je rođena 11. maja 1953. godine u Ohridu. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Skoplju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju 1978, gde je i magistrirala. Doktorirala je na Univerzitetu u Ljubljani.

Izabrana je za docenta na predmetu Politički sistem na Pravnom fakultetu u Skoplju (1989), vanrednog profesora na predmetu Ustavno pravo i politički sistem (1994).

Redovni profesor postala je 2004. Bila je član Ustavne komisije Sobranja Republike Makedonije (1990–1992) i ministar bez portfelja u prvom kabinetu Branka Crvenkovskog (1992–1994). Takođe, radila je kao ekspertkinja UN i potpredsednik Nezavisne grupe za lokalnu samoupravu Saveta Evrope. Bila je i član Venecijanske komisije. Autor je stotina naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

U periodu 2017–2018, kao javna ličnost, protivila se usvajanju zakona o proširenju albanskog jezika. Nakon što je pre pet godina nominovana za kandidata VMRO-DPMNE za predsednicu obećala je da će, ako pobedi, pokrenuti drugi referendum i vratiti staro ime zemlji.

Ima profil i na TikToku gde je vrlo aktivna.

Udata je za Blagoja i imaju dvoje dece.

(Agencije) Foto: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pacov iz rova

09.05.2024 11:50

K...c od ovce eto ko je kao i sve cokalije i njihova zemlja.

ODGOVORITE
Name

Idealno

09.05.2024 12:34

Ma ajde, bitno je da su ,,bliski" nama Srbima... Blago njima sa nama a i nama sa njima!

ODGOVORITE
Name

Re Idealno.

09.05.2024 13:34

U čemu je problem. Nešto ne štima a . Žao mi je ali tako ti je to. Mnogi će da pate zbog toga.

Name

Yu

09.05.2024 12:53

Ode i Makedonija u pm.

ODGOVORITE
Name

Go

09.05.2024 13:39

Sjeverna Makedonija ...

Name

Re RVI

09.05.2024 14:13

Tako je i to iz supka svijeta.

ODGOVORITE
Name

Xy

09.05.2024 15:54

STA JE OVO.SVE MATORI MUTAZALEMI VODE DRZAVE.!21.VIJEK JE VIJEK TEHNOLOSKOG RAZVOJA,A PRESHEDNICI DRZAVA I VLADA UMJESTO LAPTOPA NOSICE PAKETE SA PELENAMA KAKO JE KRENULO.KAD CE MLADI I OBRAZOVANI DOCI NA RED.