Svijet je uplovio u nemirne vode

Da li smo napadom Irana na Izrael bili na početku trećeg svjetskog rata. Da li je napad bio dogovoren ili je zaista pokazao da se Bliski Istok može zapaliti u svakom trenutku .

Republika Srpska 18.04.2024 | 08:22
Svijet je uplovio u nemirne vode

Tek ćemo da vidimo da li je sukob stao i dokle će da ide. Na potezu je Izrael koji će sigurno preduzeti neke mjere , kaže novinar Bojan Bilbija.

“Od 1979. oni su bili najbliži saveznici , a sada najveći neprijatelji. Pokazali su da se ne plaše, da su tehnički opremljeni i da mogu da ugroze Izrael. Vidjeli smo da Amerika nije spremna da uđe u direktan sukob sa Iranom ali i da Iran nije spreman da uđe u konflikt sa Amerikom. To su opasni signali. Gdje će stati to ćemo vidjeti”.

Pravnik Đorđo Žujović kaže da  nikome ne odgovara sukob.

“A ko krenemo od uloge SAD sve se radi u duhu njihove predizborne kampanje . Tramp je jako aktivan što se tiče sukoba u Izraelu i jasno je na čijoj je strani . Bajden ima taktiziranja I sigurno će biti oprezni. Ne treba im nikakvo učešće u ratu ni direktno ni indirektno. Ja njihovu ulogu gledam kroz tu prizmu”, kategoričan je Žujović.

Poslije napada Rusije na Ukrajine svijet se dijeli po nekim drugačijim mjerilima i određene zemlje zauzimaju određene strane. Tokom ovog napada reakcije određenog broja zemalja su različite . Od onih koji apsolutno  podržavaju to što radi Izrael do onih koji govore zašto bi se oni potresli ako Izrael ne želi da se oglasi  ni o jednom drugom problemu na svijetu, kaže Žujović i ističe.

“ Milorad Dodik je podržao Izrael . Jasno je zašto to čini imajući u vidu njegovu predistoriju sa izraelskim narodom I njihovim plitičarima. Srbija se nije mnogo oglašavala. Da zaključimo nije moguće da sve što se dešava u svijetu ovaj prostor Balkana na neki način, neću reći uključi, ali da trpi posljedice sasvim sigurno baš zbog te međuzavisnosti koja vlada u svijetu “.  

To je jasan pokazatelj da je svijet uplovio u nemirne vode . Riječ mir je postala skupa riječ. Ključna stvar je diplomatija , razgovori, saradnja , poručeno je u emisiji Globalno BN TV.

(BN) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

321

18.04.2024 09:18

svabose sveti srbima i drzavi srbiji koju nisu mogli pokorit u dva svedska rata srbe nisu mogli naterat da budu sluge njihove jer srbi znadu za cast ponos i inat srbskog naroda koji nikada nece pokorit i podtlacit daim budu sluge ZIVELA DRZAVA SRBIJA I SRBSKI NAROD KOJI ZIVI NARODI I NARODNOSTI U DRZAVI SRBIJI

ODGOVORITE
Name

Brane Doboj

18.04.2024 09:20

Istrošeni likovi došli da nam mozak ispiraju. Sad ja trebam slušati njihova mišljenja, s sve informacije su mi dostupne.

ODGOVORITE
Name

Sasa

18.04.2024 09:20

Samo mlate praznu slamu.

ODGOVORITE
Name

BATO

18.04.2024 09:21

Svi imaju jednostrano mišljenje, niko samokritike..

ODGOVORITE
Name

+

18.04.2024 10:18

Može li Iko sustaviti RATOVE NA OVIM SVIJETU. DA PROIZVODIMO HRANU, A NE DA SVE NA ZEMLJI I U ZEMLJI KORISTI SE ZA IZRADU ORUŽJA, KOJI SVE UNIŠTAVA. Srbin iz RS.

ODGOVORITE
Name

N

18.04.2024 13:16

Pa ne moze kad je malo nas koji ne bismo ratovali. Normalnih ljudi je malo, a ovih zli previse.