Otkud krokodil u crkvi?!

Uobičajeno je da na plafonu crkve vidite verske motive ali u jednoj crkvi u italiji možete videti kako sa plafona visi 500 godina star krokodil!?

Zanimljivosti 19.02.2024 | 15:27
Otkud krokodil u crkvi?!

Crkva Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie,poznata po tome što sa plafona visi pravi krokodil sa taksidermom!

To je, u najmanju ruku, neobičan prizor, ali koji postoji otkad se neko seća. Kako je krokodil završio u crkvi Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie u italijanskoj regiji Lombardija, verovatno će ostati misterija, ali njegova svrha je bila povezana sa verskom simbolikom.

U davnim vremenima, hrišćanstvo je povezivalo reptilska stvorenja poput zmija, zmajeva i krokodila sa zlom, bilo kao personifikacije đavola ili jednostavno životinje koje vode ljude u greh. Tako da je okovan visoko u svodu crkve služio i kao opomena za vernike, ali i kao simbol pobede dobra nad zlom.

Iako u početku može izgledati kao rekvizit, ovo je pravi balzamovani nilski krokodil (Crocodilus niloticus) za koji se veruje da je star najmanje 500 godina, a sama crkva datira iz 13. veka. Tokom godina, mnoge legende o poreklu životinje kružile su po Lombardiji, ali dve najpopularnije uključuju lokalnu životinjsku menažeriju i dva hrabra brata koji su se borili protiv životinje.

Neki veruju da je krokodil uhvaćen i ubijen nakon bekstva iz privatnog egzotičnog zoološkog vrta na imanju Frančeska Gonzage, dok drugi tvrde da je životinja jednog dana napala dva brata koji su se odmarali na obali reke Minčo. Jedan od njih zatražio je pomoć od Presvete Bogorodice, pa je naoružan nožem napao i ubio krokodila.

Prema drugoj lokalnoj legendi, krokodil je pušten iz kaveza kada se cirkus zaustavio u tom području radi predstave, skrivajući se među trskom i cvetovima lotosa. Kažu da je krokodil čak blagoslovio darom ljudskog govora od Svete Bogorodice.

Bez obzira da li verujete u ove priče ili ne, viseći krokodil iz Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie je vredna atrakcija. Čudno je, ali takođe govori o veštinama taksidermije monaha čiji je posao bio da pretvore krokodila u stalnu izložbu.

Zanimljivo, ovo nije jedina italijanska crkva sa izloženim pravim krokodilom. Crkva Santa Maria delle Vergini, u Macerati, i Santuario della Madonna delle Lacrime, u Ponte Nossa, imaju svoje punjene krokodile.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar