Zbog Osmice suspendovani sudski policajac i komandir smjene

Zbog komunikacije sa uhapšenim bivšim direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom suspendovani su sudski policajac i komandir smjene iz zatvora u Vojkovićima.

Bosna i Hercegovina 04.01.2024 | 08:59
Zbog Osmice suspendovani sudski policajac i komandir smjene

Osmica je nakon hapšenja i određivanja pritvora smješten u zatvoru  Vojkovićima, a pojedini mediji prenijeli su da je policajac unio telefon u ćeliju u kojoj je smješten Mehmedagić.

- Policajac koji nije radio u tom bloku došao je u dio u kojem se nalazio Mehmedagić. To mu je omogućio komandir smjene. Protiv obojice su  pokrenuti disciplinski postupci i oni su suspendovani.

To je ono što ja znam. Sa svim neregularnostima upoznata je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te ostale nadležne institucije - kazao je  “Glasu” direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima Siniša Perković.

Naglašava da je reagovao onako kako je smatrao da treba te da je Mehmedagiću, između ostalog, određen pritvor i iz razloga da ne komunicira sa drugim licima.

- Vjerovatno je taj zaposlenik, zatvorski čuvar, razgovarao sa Mehmedagićem. O čemu i šta, stvarno ne znam?! Da li je korišten telefon od strane Mehmedagića i koga je zvao, ja o tome ne znam ništa i time se bave SIPA i Tužilaštvo BiH - poručio je Perković.

Pojedini mediji iz FBiH objavili su da je prošle sedmice jedan zatvorski policajac ušao u pritvorsku ćeliju uhapšenog Mehmedagića i unio mu telefon. Kako su naveli, u prvi mah postojale su indicije da su samo razgovarali, dok se kasnije ispostavilo da mu je policajac unio mobilni telefon.  

Mehmedagić je zajedno sa suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom uhapšen i pritvoren zbog afere “Prisluškivanje”. Njima je jednomjesečni pritvor određen 21. decembra prošle godine.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je nakon hapšenja izjavio da su prikupljeni dokazi koji Debevca i Mehmedagića terete za zloupotrebu službenog položaja, odnosno za nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i radnika Tužilaštva BiH u 2020. godini.

- Za sada ne postoje dokazi da su te radnje vršene prema političkim ličnostima i partijama, ali će te informacije biti provjerene - poručio je tada Kajganić.

Vidović

Nakon hapšenja Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića privedena je i Vasvija Vidović, poznati advokat. Naime, ona je uhapšena jer je pokušala da iznese telefon koji je bio skriven kod jednog od osumnjičenih iz prostorija SIPA. Vasvija je tada nakon saslušanja u Tužilaštvu puštena na slobodu.

(Glas Srpske) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Nenad-Nostradamus

04.01.2024 09:06

Vjerovatno ce sada Mehmedagica da postave za komandira smjene.Kazu bolje da nesto radi nego da lezi u zatvoru,a platu ce primati kao ministar.

ODGOVORITE
Name

A zasto

04.01.2024 09:39

Mehmedagiću samo a nije Debevcu? Ono što unesu Debevcu se ne otkriva, jer je pobogu Pravoslavne nacije, pobogu mora da bude čist krominalac!

ODGOVORITE
Name

Re a zasto

04.01.2024 10:41

Promijeni terapiju. Očito ti ova ne odgovara. Valjda te ubada u mozak činjenica da se zatvor nalazi u Vojkovicima, pa tako razmišljaš.

Name

+

04.01.2024 10:01

Nije zbog osmice. Već svog rada ili neradan ????

ODGOVORITE
Name

Graha diler sa značkom

04.01.2024 10:09

Kad pada ?

ODGOVORITE
Name

055

04.01.2024 10:37

Sve lopov do lopova u sudu bih,tuziladtv,bezbjednosno-obavjestajnim agencijama ,zatvoru ....svi uvezani a sacinjeni su od sljama konstitutivnih naroda:srpskih dezertera,profitera i lopova,muslimanskih naconalista i hrvatskih mudrova.skutora...

ODGOVORITE
Name

Ovom 055

04.01.2024 15:34

Svaka ČAST,;!!Svaki komentar za najveću ocjenu, bez obzirs o kome se radi ali iskreno i ljudski Svaka riječ i rečenica 10,ka,,milina čitat kako Čovjek opisuje,Šta rade kriminalci,

Name

Prota

04.01.2024 11:18

Zašto im ne napišete imena nego ih krijete a kada oduzmu nekome par kutija cigareta vi objavite imena nesretnika koji je prodavao cigarete da prehrani djecu......???

ODGOVORITE
Name

Odgovor

04.01.2024 13:10

Komandir je istjeran iz mup-rs , sudske policije rs i sad komandir u državnom zatvoru. Šta pricat dalje.

Name

SDS

04.01.2024 13:25

Oni su naši članovi, mi ih preko SDA štiti i.

Name

Mara

04.01.2024 17:50

Nisu bitange suspendovani zbog Osmice, već zbog kriminala i kršenja zakona, treba ih strpati gdje i Osmicu.

ODGOVORITE