Postignut dogovor o prekidu štrajka u "ArcelorMittalu"

Večeras će biti donesena odluka o prekidu štrajka u ArcelorMittalu, poručeno je danas nakon sastanka koji je organizovao resorni ministar Vedran Lakić, a učestvovali su i predstavnici menadžmenta kompanije, predstavnici sindikata i federalni premijer Nermin Nikšić. 

Bosna i Hercegovina 15.12.2023 | 15:58
Postignut dogovor o prekidu štrajka u "ArcelorMittalu"

U obraćanju novinarima uučesnici sastanka nisu govorili o detaljima kazavši da to ne mogu činiti dok dogovoreno ne bude prezentovano delegatima Skupštine Sindikata ArcelorMittala koji trebaju donijeti konačnu odluku.

Ukoliko dogovor bude prihvaćen večeras će biti donesena odluka o prekidu štrajka.

- Naši su zahtjevi u najvećoj mjeri prihvaćeni. Možda ne na onaj način na koji smo tražili, ali ljudi će dobiti isto - možda čak i više novca i time smo ispunili misiju, naveo je Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Kompanija u pregovorima koji su se vodili ove godine nije prihvatala zahtjev Sindikata za uvećanje ukupnih primanja za 25 do 30 posto, a njihova zadnja ponuda koju su iznijeli u subotu, sadržavala je jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od dva posto godišnje plate, isplatu regresa, uvećanje naknade za topli obrok s pet na 7,5 KM te isplatu "bajramaluka" u novcu, u iznosu od 100 KM.

(Indikator)  Foto: ArcelorMIttal

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kovač

15.12.2023 16:12

Nedaj bože raditi za azijate

ODGOVORITE
Name

A,,

15.12.2023 21:41

Što, jel misliš da si ovi sa zapada bolji i poštenije.

Name

Wee

15.12.2023 17:26

Koliko si ti uzeo..kenooo

ODGOVORITE