Poslanici PDP-a traže izmjenu Zakona o PDV-u

Poslanici PDP u PD PS BiH Branislav Borenović i Mira Pekić danas su zvanično uputili inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV, koja predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine starosti. 

Republika Srpska 01.12.2023 | 16:45
Poslanici PDP-a traže izmjenu Zakona o PDV-u

Ovom inicijativom PD PS BiH obavezuje Savjet ministara da u roku od 60 dana pripremi prijedlog izmjena i dopuna zakona o PDV, a hranom i opremom za bebe, za koju se može ostvariti povrat PDV-a smatraju se: hrana za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje i autosjedalica.

- U situaciji kada imamo stalni odliv mladih ljudi u inostranstvo, pad nataliteta, kontinuiran rast cijena osnovnih životnih namirnica koji nije praćen na adekvatan način rastom ličnih primanja građana, ovo bi bila jedna od konkretnih mjera za poboljšanje demografske situacije – rekao je Borenović. 

Ističe da ova inicijativa nije deklarativna podrška, kakve redovno slušamo od političkih aktera, nego bi se na ovaj način roditeljima umanjio dio izdvajanja iz kućnog budžeta za kupovinu opreme i hrane za bebe. 

- Očekujem da će kolege poslanici imati razumijevanja za to da jedna konkretna mjera, poput ove, može olakšati život roditeljima i starateljima, posebno u ovo vrijeme galopirajuće inflacije, te da će podržati inicijatvu – rekao je Borenović. 

Кaže da je inicijativa, prije upućivanja u proceduru, razmatrana i na sjednici Кolegijuma Predsjedništva PDP. 

- Ovaj prijedlog je u skladu sa PDP-ovim Programom obnove Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na demografsku obnovu, kojem smo posvetili značajan dio našeg programa, potpuno svjesni važnosti teme, odnosno očuvanja stanovništva u Republici Srpskoj, postizanja demografske stabilnosti, pa u konačnici i rasta – poručio je Borenović. 

(BN) Foto: PDP 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

+

01.12.2023 17:10

Trebalo je od uvijek. Biti tako.

ODGOVORITE
Name

Za +

01.12.2023 18:26

Normalno da je trebalo tako biti oduvijek, razdvojiti luksuz od svakodnevnih potreba, a o stvarima za bebe nije trebalo ni razmišljati, međutim oni koji su krojili Pdv nisu o tome vodili računa. Čisto sumnjam da će ovi iz Uio dozvoliti da se bilo šta promjeni.

Name

OO7

01.12.2023 17:25

Ne tražite.Ostvarite....kada pobedite.

ODGOVORITE
Name

Derventa

01.12.2023 17:47

Ova inicijativa je test za vlast i za opoziciju (koliko će biti istrajna u svom zahtjevu) i to onaj najpatriotiskiji i najljudskiji čin ...

ODGOVORITE
Name

Veteran

01.12.2023 17:59

Šuplje priče , eto da se prikaže da se nešto radi...

ODGOVORITE
Name

Re Veteran

01.12.2023 19:38

Opozicija nema kud. TRAŽI. ALI ONI, KOJE JE NAROD BIRAO JE ČUVAJU ZA SEBE. NAROD GLUP. Penzioner

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

01.12.2023 20:09

Da li je ovo moguće!? PDP=PDV. Oni uveli PDV ovom napaćenom narodu! Bili u vlasti zajedno sa ovima, ali vjerovatno nisu "dobro prošli" u foteljama. Zašto mislite, da je narod glup i zaboravan?!

ODGOVORITE