U Japanu neki bračni parovi praktikuju “razdvojeni brak”

Japanski par Hiromi i Hidekazu Takeda su u braku dugi niz godina i čak imaju zajedničko dete, njih dvoje praktikuju “razdvojen brak”. Hiromi i Hidekazu Takeda žive sat vremena odvojeno jedno od drugog i nikada nisu delili zajedno dom.

Zanimljivosti 03.10.2023 | 15:28
U Japanu neki bračni parovi praktikuju “razdvojeni brak”

“Razdvojeni brakovi”, poznatiji kao brakovi vikendom ili zajednički život su postali veoma popularni u Japanu, jer omogućavaju parovima da iskuse najbolje iz oba sveta. S jedne strane, uživaju u ljubavi i podršci jedni drugih, ali takođe treba da održavaju individualni način života bez brige o svom partneru.

U osnovi, razdvojeni brak omogućava parovima da iskuse kombinovane prednosti braka i neoženjenih, ali je važno da odnos bude zasnovan na međusobnoj ljubavi i poštovanju.

BBC je nedavno objavio priču o japanskom paru koji praktikuje takozvani “Razdvojeni brak” Hiromi Takeda sebe opisuje kao snažnu, nezavisnu ženu koja radi kao fitnes trener i menadžer teretane.

Njen suprug Hidekazu je poslovni konsultant koji većinu vremena provodi ispred kompjutera, odgovara na mejlove i piše izveštaje. Imaju veoma različite stilove života, ali se vole i poštuju, tako da ne žele da se mešaju u živote jedni drugih. Rešenje – život u odvojenim kućama, u razmaku od oko sat vremena.

Retko ostajem preko noći u kući svoje žene. Moja karijera ima veliku težinu i značaj u mom životu. Tokom prethodnog braka, bio sam toliko zauzet poslom da ponekad danima nisam odlazio kući. Mislim da to čini moju bivšu ženu veoma nesrećnom. Najveća lekcija koju sam naučio iz prethodnog braka je da žene moraju da budu finansijski nezavisne.” rekao je Hidekazu za BBC

“Ako je moj muž kod kuće, možda se neću osećati slobodno da radim neke stvari, što me stresira. Ovako sam oslobođena takve vrste stresa.” rekla je Hiromi Takeda.

Hiromi i Hidekazu imaju zajedničko dete koje živi sa majkom Hiromi. Sastaju se samo dva ili tri puta nedeljno, uglavnom kada je Hiromi potrebna pomoć oko čuvanja dece. Ovakav način života im odgovara oboma, iako priznaju da neki od njihovih komšija zapravo misle da su razdvojeni ili razvedeni. Oboje veruju da “zajednički život nije od suštinskog značaja za brak“.

“Zajednički život nije obavezan uslov. Moj muž i ja smo oboje zadovoljni našim trenutnim životom. Odlučili smo da se ovako venčamo da bismo se osećali bezbedno jer imamo nekoga ko će nas emocionalno podržati, a da i dalje možemo da zadržimo lični stil života. Svi imamo pravo da biramo svoj stil života.” rekla je Hiromi Takeda.

Odluka para da isproba model razvodnog braka inspirisana je prošlim iskustvima. U Hidekazuovom slučaju, to je bio njegov neuspeli brak sa njegovom prvom ženom, a za Hiromi je to bio svedok tenzije između odrastanja njenih roditelja, zbog čega se pita da li parovi koji nisu srećni da žive zajedno treba da nastave da to čine samo zato što je to društveno prihvatljiva stvar.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar