Crna Gora: Vlada kao Đekna, ka‘ će ne znamo!

Iako je većina građana Crne Gore, pa čak i političkih subjekata, očekivalo da ćemo krajem augusta ili početkom septembra dobiti 44. Vladu, evo prođe 100 dana od izbora, a ono – još ništa.

Region 20.09.2023 | 10:53
Crna Gora: Vlada kao Đekna, ka‘ će ne znamo!

Piše: Perica Đaković

Činilo se svima da izbor nije mogao biti lakši, trebalo je, kažu, samo preslikati sastavljanje vlasti u glavnom gradu i Crna Gora bi dobila političku vladu sa podrškom daleko preko 50 poslanika.

Dakle, sasvim dovoljno da se sve odluke bitne za državu i njeno funkcionisanje mogu donositi u parlamentu. Naizgled lako, a ono ispade nikad teže. Ispade kao kultna crnogorska tv serija „Đekna još nije umrla, a ka‘ će ne znamo“!

Izgleda da su lider PES-a i njegovo okruženje zaspali na lovorikama u predizbornoj atmosferi, kada su očekivali podršku od preko 40 procenata, kao da ih izborna noć nije otrijeznila sa podrškom od samo  25,53 odsto glasova birača i 24 mandata. Umjesto da ih izborni rezultati dovedu u realno stanje, oni opijeni činjenicom da su prvi (što nosi premijersko mjesto), samo su pokazali da su mladi i još politički nezreli (iako je na pobjedničkoj bini bio i njihov politički otac).

Umjesto da budu poučeni iskustvom kroz koje su prošli kao dio ekspertske vlade, čiji mandat je trajao vrlo kratko, tačno 14 mjeseci (izabrana 4. decembra 2022. a izglasano joj je nepovjerenje 4. februara 2022.  izgleda da je osvetoljubivost nadvladala racio.

Greška njihovog lidera da u izbornoj noći kaže sa kim će a sa kim neće, najboljaje karakteristika izrečenog. Uzalud je njihov potredsjednik partije (sada predsjednik Crne Gore) Milatović pokazao demokratski iskorak u odnosu na svoje prethodnike razgovarajući sa svim političkim subjektima novog skupštinskog saziva, vrh njegove partije bio je ispod njegovog demokratskog iskoraka.

Unaprijed data obećanja kome će pripasti resori u novoj vladi, a ko će biti predsjednik Skupštine, najavila su da vlada neće biti tako brzo sastavljena, pa čak i doveli u pitanje da li će mandatar imati potrebnu podršku. Kandidat za premijera podlegao je stranom uticaju, zaboravivši na potrebnu političku podršku (što je i dovelo do pada 42. pa i 43. vlade), a to je za epilog imalo nezadovoljstvo kod političkih subjekata ali i u vlastitim redovima, koje sada pokušavaju politički disciplinovati.

Malo čudno da u rukovodstvu PES-a postoje dva aršina kod poslaničke podrške.

Jedno po njima važi za dvije svoje članice, kod kojih traže da vrate mandate zato što su protiv stava lidera (i isključene su iz partije), ali ne i u slučaju poslanice koja dolazi iz redova Alternative  i koja je mimo volje svog rukovodstva opredijelila za Spajića, ona ne mora da vrati svoj mandat. Čudno, ista meta ali dva aršina.

Posljednje otrežnjenje Spajiću i rukovodstvu PES-a trebalo bi da bude stav Demokrata, partije na koju je budući premijer najviše računao. Prvo je lider Demokrata Bečić poručio da neće prihvatiti mjesto predsjednika Skupštine ako mu odlučujući glas podrške dođe iz DPS-ove koalicije, a potom se u sličnom tonu oglasio i drugi čovjek te partije Boris Bogdanović.

To bi sada u prevodu trebalo da znači da Spajić na podršku za 41 glas ne bi smio da računa na poslanike iz DPS koalicije (to znači, ni na Zengu ni na HGI). Interesantno je i kakav će konačni stav zauzeti još jedan koalicioni PES-ov partner, riječ je poslaniku koji dolazi iz redova Novske liste, nekada tvrde srpske opcije koja svojevremeno nije podlegla ni direktnim finansijskim ponudama Đukanovića da promijeni svoj stav i na lokalni, hercegnovski nivo dovede DPS.

Nezvanično se u gradu mimoza može čuti da se u redovima ovog političkog subjekta čuju različita razmišljanja.

Izbor nove vlade, kao i odlazak dvije delegacije za Njujork (odakle stižu slike nsmješeneih Predsjednika i premijera  uz poruku sve za Crnu Goru), za trenutak su stavljene na margine političkih dešavanja u Crnoj Gori, jer „poularnosti“ i primat im je preuzeo novi podgorički tunel, koji zahvaljujući portalima pokazuje duhovitost našeg naroda.

Ali, možda tu i nema samo duhovitosti već u nekim vizuelnim prikazima i vidovitost našeg naroda na koga put kroz tunel vodi.

I tako dok zemaljski dani teku, najavljuje se i novi sastnak kandidata za premijera Spajića sa ambasadorima, sve smo bliži Živkovoj nezaboravnoj tv seriji „Đekna (vlada) još nije umrla, a ka‘ će ne znamo“!

(Borba.me) Foto: Agencije 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BB

20.09.2023 12:09

Niti manje drzave, niti veceg s.anja.

ODGOVORITE
Name

Pero

20.09.2023 12:11

Jadna majko jadnije svatova. .

ODGOVORITE
Name

Joja

20.09.2023 12:37

Crnoj Gori bi nahljbolje bilo da opet bude zajedno sa Srbijom , tada su ziveli u blagostanju bez problema bilo im je bolje 100 puta

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2023 16:13

Jest, cak su morali bombardovati Dubrovnik

Name

Dragan

20.09.2023 13:46

Hoće vladu bez Srba, a nemogu, a moraju, a jadna im majka crnogorska i kriminalna..

ODGOVORITE
Name

Miro

20.09.2023 13:46

Djekna jos nije odapela a ne zna se kace.

ODGOVORITE
Name

Re JOJA

20.09.2023 13:47

Bilo bi im bolje. Ali mnogi hoće u politiku i na razne položaje i nivoe. Tu se lako zarađuje. I Narod izdržava sve duple funkcije. Grade oni svoju karijeru, a Narodu kako bude.

ODGOVORITE
Name

EVO DOKAZA

20.09.2023 13:51

Ovom autoru članka najveće poztivne ocjene. ..Pogodio pravo u sridu.'' Crna gora je najmanja država u Evropi, postala najjača kriminalna država. Utajeni bivši predsjednik još diriguje kriminalom u Crnoj gori. Dokaz tunel.

ODGOVORITE
Name

Radivoje

20.09.2023 14:02

Već viđeno.Isti oni koji su srušili Vladu Zdravka Krivokapića opstruišu formiranje nove!

ODGOVORITE
Name

Šteta

20.09.2023 15:12

Što "Radosav" više nije među živima, on bi bio idealan prešednjik vlade u Crnu goru !

ODGOVORITE